Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pametno za pametne gradove

Pametne usluge i rješenja čine gradove sve pametnijima i ugodnijima za život

Pametno parkiranje u Splitu pokazalo se kao rješenje koje je građanima potrebno i olakšava im svakodnevicu
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
28.11.2018.
u 10:13

Ne bi li gradovi bili što pametniji, potrebno je opskrbiti ih pametnim uslugama i rješenjima, što IT tvrtke i rade

Pametni gradovi i rješenja koja se za njih razvijaju neprekidno su u fokusu. U suradnji s CISEx-om, Udrugom IT tvrtki izvoznica softvera koji svoja rješenja nude i kod kuće, predstavit ćemo neka od njih koja bi svakako dobrodošla svakom gradu i učinila ga pametnijim i lakšim za upravljanje vladajućima, tvrtkama koje u njemu “stanuju”, a prije svega građanima.

LOCODELS

Uber za pakete

Stevica Kuharski osnivač je Locodelsa ili usluge koju popularno nazivamo Uber za pakete. Kako svaki pametni grad nužno treba pametne usluge, ova usluga na temelju ekonomije dijeljenja trebala bi biti uobičajena. Ipak, za sada ovo smart city rješenje postoji u Zagrebu i Ljubljani. Korisnici su internet-trgovine i tvrtke koje svojim klijentima žele dostaviti pakete u istom danu. Locodels je zapravo platforma koja automatizira i organizira dostavu paketa po gradu u istom danu. Locodels je tehnološki posrednik između naručitelja i dostavljača. Mali dostavljači ne mogu doći do velikih klijenata, a veliki klijenti nemaju resurse i ne žele se baviti hrpom malih dostavljača.

Locodels i odrađuje taj dio posla za jedne i druge. Kako kaže Stevica Kuharski, cilj nije da dostavljači na platformi žive isključivo od dostave, nego da to rade kada su slobodni. U tome je princip ekonomije dijeljenja. Ako imaš tvrtku ili obrt, a tijekom dana imaš i dovoljno vremena i slobodno vozilo, možeš sjediti i piti kavu ili usput nešto uprihoditi, ovisi o tebi, smatra S. Kuharski. Sve je posve automatizirano. Kad netko kupi robu u web-trgovini partnera Locodelsa, na aplikaciji se objavljuje nalog, a aktivni dostavljači u sustavu to vide. Odgovara li im relacija i iznos koji dobivaju za dostavu, prihvaćaju posao. Tvrtka je lani uprihodovala 340 tisuća kuna.

PROFICO

Pametno parkiranje

Profico se bavi razvojem digitalnih proizvoda za inozemno tržište, a posljednjih godina fokusiran je na rješenja za pametne gradove. Broj djelatnika u tvrtki varira u rasponu od 25 do 30, ostvaruje 6,6 milijuna kuna prihoda te je jedna je od 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki u središnjoj Europi prema Deloitte listingu za 2017 i 2018.

– Tvrtka ima više smart city proizvoda, a sve je počelo s nagrađivanim proizvodom za pametno parkiranje na razini grada – Smart Street Parking System. Proizvod je implementiran u Splitu pod nazivom “Split Parking”, zajedno sa senzorskom mrežom od gotovo 2000 parkirališnih senzora, a služi pametnom upravljanju parkiranjem, informiranju vozača o slobodnim parkirališnim mjestima u gradu, plaćanju parkirališta pomoću mobilne aplikacije te usmjeravanju prometa u centrima gradova radi eliminacije prometnog zagađenja zbog kruženja automobila u potrazi za parkirališnim mjestom. Osim porasta prihoda parking-operateru i poboljšanja korisničkog iskustva vozača, ovakav proizvod može utjecati na smanjenje najvećih gužvi u gradskim centrima te na smanjenje emisija štetnih plinova. Osim toga, izvrsna je platforma za širenje spektra usluga pametnih gradova – rekao je Mateo Perak, direktor Profica.

LOCASTIC

Mobilno gospodarenje otpadom

– Vjerojatno i sami znate koliko je velik problem negativnog stereotipa prema gospodarenju otpadom, no Europska komisija želi to promijeniti putem programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Odvojeno je više od 7 milijardi eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, a gotovo trećina tog iznosa rezervirana je za Zaštitu okoliša i održivost resursa. Najbitnija informacija je da, prema posljednjim direktivama, razvoj web i mobilnih aplikacija ulazi u prihvatljiv trošak za poticaje te se cijeli razvojni proces može financirati iz tih sredstava – kaže Toni Miličević, voditelj marketinga Locastica, i dodaje: – Razvili smo mobilnu aplikaciju za gospodarenje otpadom koja je namijenjena gradovima koji izvršavaju implementaciju koristeći fondove EU, ali konačni proizvod, odnosno aplikacija namijenjen je građanima. Dakle, glavni je cilj olakšati život građanima, komunalnim djelatnicima te gradskim vlastima, a Spiro aplikacija posjeduje dvije funkcije – operativnu i edukativnu.

Pogledajte i galeriju s ovogodišnjeg Infogamera:

Pametno parkiranje u Splitu pokazalo se kao rješenje koje je građanima potrebno i olakšava im svakodnevicu
1/18

Operativni dio odnosi se na automatizaciju i digitalizaciju cijelog procesa. Onog trenutka kad upalite app, ona sinkronizira vašu lokaciju s Google kartama te vam pokazuje gdje se nalazi najbliže odlagalište otpada, koje vrste otpada možete sortirati i sl. Također, korisnici imaju mogućnost slikanja nekog komunalnog problema putem kamere na mobilnom uređaju (primjerice, odložen glomazni otpad na neadekvatnom mjestu) te poslati obavijest komunalnom redarstvu koje će u najkraćem roku riješiti spomenuti problem.

Spiro sadrži još mnogo zanimljivih funkcija, a planiramo raditi na razvoju još modula poput real-time lokacije reciklažnih kamiona s notifikacijskim sistemom koji će obavijestiti korisnika u kojem trenutku će vozilo biti u njegovoj blizini, plaćanja računa putem aplikacije, narudžbe odvožnje glomaznog otpada, itd. Aplikaciju smo uspješno implementirali u Omišu (suradnja s komunalnom tvrtkom Peovica), a subvencija Europske unije odobrena je i za Split i Ploče te bismo uskoro trebali početi s integracijom rješenja.

Locastic, tvrtka koja se bavi web i mobilnim developmentom, godišnje uprihodi oko pet milijuna kuna i ima 20 zaposlenih.

COIN

Moderan grad = informirani građani

COIN je prva tvrtka na hrvatskom tržištu koja je razvila financijska i IT rješenja za pametnu i transparentnu upravu – openCity. Moderan grad = informirani građani. Prateći smjernice EU vezano za transparentnost poslovanja javne uprave i otvaranje podataka građanima, a koje su dijelom implementirane u hrvatsku zakonsku regulativu, razvili su niz rješenja kojima pružaju mogućnost gradovima da bez ulaganja u IT infrastrukturu, uz simboličnu pretplatu, iskoriste sve prednosti moderne tehnologije u otvaranju prema građanima. I ne samo to, nego da sve te prednosti putem vlastitih web-servisa i društvenih mreža pruže svojim građanima.

Uz moto “Podaci su vrijednost. Informacija je moć” specijalizirani su za podatkovnu integraciju, vizualizaciju te izradu različitih analitičkih rješenja nad podacima. U podacima javnog sektora leži bogatstvo koje se može iskoristiti na razne načine. Povezivanjem i koreliranjem s drugim podacima oplemenjujemo ih i stvaramo dodanu vrijednost. Šlag svega je interaktivna vizualizacija koja omogućava da raznovrsnim grafičkim prikazima informacije pretvara u doživljaj za građane.

Coin nudi niz usluga

PROračun (e-proračun)

Proračun je najvažniji akt za svakog stanovnika grada, a vrlo je kompleksan i nerazumljiv. PROračun vizualizacija osmišljena je upravo tako da zadovolji sve kategorije korisnika te da nikoga ne opterećuje. Za građane koji žele samo kratke informacije postoji modul “pitanja i odgovori”, za studente i sve one koje žele sami raditi svoje analize postoji mogućnost preuzimanja u strojno čitljivu formatu, za one koji žele izraditi prezentacije moguće je preuzimanje grafova i tablica, za one koji se žele upustiti u analize putem interaktivnih tablica moguće je istražiti proračun po svim kriterijima i razinama, a filtriranjem mogu doći do svakoga pojedinog proračunskog korisnika. Tehnologija je razvijena tako da je svakom razumljiva, a što je najvažnije, svakoj je i najmanjoj lokalnoj jedinici cjenovno prihvatljiva.

Projekt “Otvoreni proračun” s Hrvatskom zajednicom županija

Projekt je uključio otvaranje i vizualizaciju proračuna za sve hrvatske županije i Grad Zagreb. Projekt je postigao veliki uspjeh i na razini Europe. Europska komisija u objavljenoj studiji o zrelosti podataka istaknula je taj projekt. Osim svih županija i Grada Zagreba, rješenje Coina za vizualizaciju proračuna koristi još nekoliko gradova.

C2C - City to Citizens

Kao nadogradnja vizualizaciji proračunskih podataka razvili su i platformu C2C (City to Citizens) za vizualizaciju svih važnih pokazatelja razvijenosti grada. Tu su podaci iz područja gospodarstva, turizma, stanovništva, zaposlenosti i nezaposlenosti te se prikazuju na isti način kao i proračun. Na primjer građanin vidi kako je gospodarstvo grada strukturirano po djelatnostima, po veličini, po vlasništvu, kakvi su trendovi kretanja zadnjih pet godina. Moguće je dobiti uvid u poslovanje svake tvrtke, rangirati tvrtke u gradu po 20-ak različitih pokazatelja i sl. Tu su zatim kretanja turističke statistike (dolasci i noćenja) po zemlji podrijetla, po vrsti smještaja, kretanja stanovništva, zaposlenosti i nezaposlenosti.

BI Reporting

Razvijeni sustav business intelligence izvještavanja za gradove/općine/županije, koji unificira izvještavanje trgovačkih društava, proračunskih korisnika i neprofitnih organizacija u njihovu vlasništvu. Rješenje povezuje sve tvrtke i ustanove grada u jedinstveni inteligentni sustav planiranja i izvještavanja te praćenja likvidnosti na dnevnoj razini.

CROračun

Aplikacija koja objedinjuje proračunske, gospodarske, demografske podatke i podatke iz turizma na razini svakog grada/općine/županije u Hrvatskoj za petogodišnje razdoblje. Aplikacija je namijenjena gradonačelnicima/ načelnicima/županima, ali i svim drugim donositeljima strateških odluka u javnom sektoru. Pruža mogućnost usporedbe i ocjene uspješnosti te olakšava planiranje proračuna, kao i pripremu i provedbu strateških razvojnih odluka.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije