Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ovo trebaš znati prije kupovine novog televizora

televizori
Foto: PR FOTO
PR
Autor
PR članak
08.11.2016.
u 08:30

Smart TV, OLED, UHD, 3D... od silnih kratica boli glava. Opcija je mnogo i teško je odlučiti koji televizor kupiti.

U ovom kratkom vodiču za kupovinu televizora pročitajte konkretne savjete koji vam trebaju za brzu i jednostavnu kupovinu televizora te saznajte kako odabrati televizor baš po vašoj mjeri.

Veličina je bitna

Prilikom kupovine novog televizora, veličina ekrana je u prvom planu. Postoji li idealna veličina TV ekrana?

Postoji. Ona ovisi o udaljenosti između televizora i mjesta s kojeg ćete ga gledati, a bilo bi idealno da je 2 do 3 puta veća od dijagonale ekrana.

Na primjer, udaljenost mjesta gledanja od televizora veličine ekrana 48” (122 cm) trebala bi biti između 2.5 i 3 metra.

Preporuka: Prilikom odabira najboljeg televizora, veće je uvijek bolje. Kvalitetna slika više će doći do izražaja na velikom ekranu, stoga odaberite što veći ekran unutar budžeta s kojim raspolažete. U granicama normale, naravno.

Full HD ili 4K televizor?

Trenutno tržištem dominiraju Full HD (1920p x 1080p) televizori, a većina sadržaja je prilagođena upravo toj rezoluciji. No, sve veću popularnost imaju 4K ili Ultra HD (UHD) televizori.

UHD televizori imaju čak 4 puta veću rezoluciju od Full HD uređaja, ali ih prati i nekoliko nedostataka:

  • visoka cijena

  • jako malo sadržaja je prilagođeno 4K rezoluciji

  • 4K dolazi do izražaja isključivo na većim televizorima

Preporuka: Ako ne možete ili ne želite izdvojiti veći budžet za 4K televizor, Full HD TV je i dalje izvrsna opcija koja će vas sigurno služiti još neko vrijeme.

Foto: PR FOTO

LCD, LED ili OLED TV?

Velika većina televizora danas su LCD televizori s LED osvjetljenjem. A na scenu polako stupaju i OLED televizori.

OLED televizore prepoznat ćete po tome što su tanji od LCD televizora, a često su i zakrivljeni. Ne trebaju pozadinsko osvjetljenje, a istovremeno prikazuju jake i životopisne boje izvan svake konkurencije.

Nažalost, s vrhunskom tehnologijom dolazi i paprena cijena.

Preporuka: LCD-LED televizori i dalje su najbolji izbor. Osim ako ne raspolažete budžetom od nekoliko prosječnih hrvatskih plaća. U tom slučaju, samo navalite na OLED TV. Mi ostali ćemo pričekati još par godina dok se cijene ne spuste.

Smart TV - da ili ne?

Prvo smo dobili pametne telefone, a sad se i televizori prave pametni.

Osim klasičnog gledanja televizijskog programa, na Smart TV-u možete:

  • surfati internetom

  • pregledavati društvene mreže

  • koristiti aplikacije

  • gledati video zapise na YouTube-u, itd.

Preporuka: Treba li vam zaista Smart TV? Reći ćemo ne. Radije bismo dodatni novac uložili u veći ekran. Ali ako vas doista privlači ideja da televizor koristite slično kao pametni telefon ili tablet, zašto ne. Pogotovo zato što tržište ide u tom smjeru da će za koju godinu većina televizora biti Smart TV.

Media player

Jeftinija alternativa pametnim televizorima je tzv. media player ili media streamer. Radi se o malom uređaju koji svaki televizor može pretvoriti u Smart TV dokle god ima pristup internetu, izvor struje i HDMI kabel.

Preporuka: Media streamer ima sve značajke Smart TV-a, ali po znatno nižoj cijeni. Za manji budžet je potpuno prihvatljiva opcija.

3D televizori

Većini korisnika 3D televizija je veliko razočarenje.

Glavni razlog je taj što skoro pa i nema 3D sadržaja za gledanje. Štoviše, vodeći proizvođači kao što su Samsung i LG sve više smanjuju proizvodnju 3D televizora.

Preporuka: Štedite novac. Jesmo spomenuli da je prilikom kupovine novog televizora dobro uložiti u veći ekran?

Priključci na televizoru - koji su obavezni?

Bilo da ste kupili LCD ili OLED televizor, sigurno ćete na njega spajati različite uređaje. Ali realno jedine dvije vrste priključaka koje bi vaš televizor trebao podržavati su:

  • HDMI (minimalno dva; HDMI 2.0 za 4K ili UHD TV-a)

  • USB

Čudne” brojke iz specifikacija televizora

Ovdje prvenstveno mislimo na osvježavanje slike.

Nemojte obraćati puno pozornosti na njih. Da bi privukli što više kupaca, marketinški odjeli popularnih proizvođača televizora koriste te brojeve kako bi prikazali svoje televizore u boljem svjetlu nego što to jesu u stvarnosti.

Npr. osvježavanje slike govori koliko puta se slika osvježava u jednoj sekundi, a izražava se u Hertzima (Hz). Što je broj veći, to je slika dinamičnija i brža, a to je dobro tijekom gledanja sadržaja poput sportskih utakmica ili akcijskih filmova.

Preporuka: 100 Hz je većini dovoljno. Ako želite više, može i 200 Hz. Ali nećete vidjeti preveliku razliku.

Foto: PR FOTO

Zakrivljeni televizori - da ili ne?

Imaju li zakrivljeni televizori prednosti ili se i ovdje radi o marketinškom triku?

Zakrivljeni televizori doista pružaju bolje iskustvo gledanja, bolji osjećaj dubine, ljepši kontrast i manju refleksiju iz okoline.

Međutim, drastično su skuplji od ravnih ekrana (istina, dijelom jer se istovremeno često radi o 4K i OLED televizorima), dolaze u većim dimenzijama pa nisu za manje prostorije te imaju smanjeni kut gledanja.

Preporuka: Ako ste spremni dublje posegnuti u džep, zašto ne. Ali ne vidimo drastične prednosti nad ravnim ekranima koje bi opravdale veću cijenu.

Par brzih savjeta

  • Idealna pozicija televizora je u visini očiju

  • Televizijski signal uskoro prelazi na novi standard, pa neka vaš novi televizor ima ugrađen DVB-T2 standard s HEVC sustavom kodiranja

  • Odredite unaprijed koje dimenzije televizora vam trebaju kako bi se bez problema uklopio na mjesto gdje ga namjeravate postaviti

Želite prijaviti greške?