Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tu je da bi ostala

Ovo su primjeri u kojima se već primjenjuje blockchain tehnologija

Blockchain
Foto: PR
1/2
12.09.2019.
u 14:34

Bitcoin je otvoreni blockchain kojem može pristupiti bilo tko. Sve više tvrtki zainteresirano je za razvoj vlastitih kripto valuta za svoje klijente poznatih kao korporativni novac

Blockchain tehnologija tu je kako bi ostala - sigurni su stručnjaci diljem svijeta, među kojima je i prof. Alfred Taudes, ravnatelj Istraživačkog instituta za kripto ekonomiju na bečkom sveučilištu WU te dugogodišnji predavač na WU Executive Academy. Taudes analizira koji inovativni primjeri korištenja postoje danas te na kojem se području tehnologija sprema revolucionirati cijelu industriju.

Kako prenosi WU u svom priopćenju, u početku je bio bitcoin, a u to vrijeme su se kripto valute i blockchain tehnologija smatrali prolaznom modom. Međutim, vremena se mijenjaju: nedavno je World Economic Forum predvidio kako će 2025. godine transakcije temeljenje na blockchainu vjerojatno predstavljati 10 posto ukupnog globalnog BDP-a. 

- Kao rezultat blockchain tehnologije primjećujemo dalekosežnu promjenu paradigme kada je u pitanju prijenos vrijednosti – njen značaj jednako je velik kao i interneta u kontekstu prijenosa informacija - kaže Taudes.

- Bitcoin je bila prva primjena blockchain tehnologije na isti način na koji je elektronička pošta bila prva primjena Interneta. Međutim, sada opseg mogućih primjena blockchain tehnologije nadmašuje kripto valute. (...) Jednom kada je tehnologija dovoljno zrela za korištenje ljudi će je koristiti.

U nastavku Alfred Taudes navodi inovativne primjere iz različitih industrija koje već uspješno primjenjuju blockchain tehnologiju dajući nam letimični uvid što ćemo moći učiniti s tom tehnologijom u budućnosti.

1. Platežni sustavi

Bitcoin je otvoreni blockchain kojem može pristupiti bilo tko. Sve više tvrtki zainteresirano je za razvoj vlastitih kripto valuta za svoje klijente poznatih kao korporativni novac. Facebook će naprimjer uskoro uvesti globalnu kripto valutu Libra, koja prema Alfredu Taudesu izaziva određenu nesigurnost među regulatorima. Wallmart se također prijavio za kripto valutni patent. U izbjegličkom centru Azraq u Jordanu blockchain tehnologija koristi se od prošle godine. Platežne transakcije u dućanu kampa odvijaju se putem blockchaina; a skeniranje šarenice koristi se za identifikaciju. UN na taj način može raditi neovisno o bankama i drugim financijskim institucijama te uštedjeti oko 150.000 dolara mjesečno. Planirano je širenje pilot projekta na druge UN centre. Vladine organizacije također istražuju kako iskoristiti potencijal platežnih sustava temeljenih na blockchainu: Agencija za mirovine i socijalnu skrb u Ujedinjenom kraljevstvu (UK pension and welfare agency) evaluira potencijalne načine korištenja tehnologije; Kina radi na nacionalnoj kripto valuti. Austrijska pošta (Österreichische Post AG) koristila je tehnologiju na iznimno maštovit način: njena kripto marka prva je svjetska marka temeljena na blockchainu. Digitalna verzije marke, koja nije samo pogodan način plaćanja poštarine već i virtualni kolekcionarski primjerak pohranjena je na Ethereum blockchainu.

2. Industrijsko okruženje

Pitanje kako sigurnosno kopirati i izmjenjivati podatke postaje sve važnije s napretkom robotizacije u industrijskom okruženju. Tvrtke mogu pretrpjeti značajnu štetu uslijed netočnog prijenosa podataka. Roboti ovise o podacima iz njihovog okruženja. Blockchain dozvoljava tvrtkama u industriji sigurnu pohranu takvih podataka te razmjenu s drugim lokacijama i tvornicama. Krajem 2018. godine tvrtka pametne robotike Akeo Plus, CEA Grenoble i industrijske grupe predstavili su zajednički istraživački projekt kako bi saznali više o mogućoj upotrebi blockchain tehnologije u pametnim tvornicama. Još jedan primjer koji je spomenuo Alfred Taudes je Riddle & Code. Bečki start-up koji, između ostalog, oprema uređaje čipovima kako bi im dao digitalni identitet i zatim povezuje uz pomoć blockchain tehnologije. U automobilskoj industriji BMW, General Motors i Renault-Nissan udružili su snage u nastojanju da što brže i sigurnije prikupe podatke za samovozeće automobile. Koriste blockchain tehnologiju kako bi kontrolirali tko iz zajedničkog sastava može pristupiti podacima. Njemačka energetska agencija računa kako bi tehnologija mogla postati važna po pitanju električnih vozila kada su u pitanju izdavanje računa i obračun transakcija. Mercedes i Riddle & Code predstavili su kripto-kutiju za električne automobile.

3. Energetski sektor

Prema mišljenju Alfreda Taudesa, energetski sektor također ima veliku korist od blockchain tehnologije. Energy Web Chain, prvi javni blockchain za međunarodno tržište energije, predstavljen je prošlog lipnja s ciljem da se olakša trgovina sa susjedovom obnovljivom energijom koju je privatno proizveo, na primjer pomoću fotonaponskog sustava. Nadalje, omogućava ljudima transparentnije plaćanje električne energije koju koriste za napajanje svojih električnih automobila. Verbund AG i Salzburg u Austriji AG koriste blockchain tehnologiju.

4. Poslovanje i trgovina

Mnogobrojne pogodnosti također postoje na području poslovanja i trgovine kada je u pitanju sigurnost lanca vrijednosti. Blockchain tehnologija onemogućuje prikrivanje prevara i krađa. Fair-trade trgovac kavom Moyee pošteno i odmah plaća svojim poljoprivrednicima putem blockchain aplikacije; kripto tokeni čine cijenu proizvoda transparentnom u cijelom lancu nabave. Još jedna prednost blockchain tehnologije je što se proizvodi općenito mogu pratiti na transparentan način. „Tako poslovanje i trgovina mogu imati velike koristi od blockchain tehnologije,“ kaže Alfred Taudes.

5. Mediji

Mnogo se govori o zarađivanju novca internetskim sadržajem. Međutim, Alfred Taudes objašnjava da većina korisnika smatra paywall neprivlačnim. Steemit je platforma koja ljudima omogućava objavu sadržaja. Na platformi Steemit pozitivno ocjenjivanje (upvote) nagrađuje se kripto valutom Steem, što znači što pozitivnije korisnici reagiraju na sadržaj izdavač zarađuje više novca. Pewdiepie, navodno najbogatiji i najpopularniji YouTuber, sada je aktivan na streaming usluzi temeljenoj na blockchainu DLife. „Plaćanje na DLife je transparentnije,“ smatra Alfred Taudes.

6. Zdravstvena zaštita

Zdravstvena zaštita je područje u kojem se do sada najviše koristila blockchain tehnologija. „Činjenica da je blockchain tehnologija sigurna čini je posebno relevantnom za zdravstvenu zaštitu budući da ovaj sektor barata s iznimno osjetljivim osobnim podacima,“ rekao je Alfred Taudes. Austrijska tvrtka Grapevine World pruža rješenja namijenjena razmjeni i prijenosu podataka pacijenata koja su temeljena na blockchainu. Vlasnik tvrtke je Martin Tiani, čija je start-up tvrtka Tiani Spirit doprinijela razvoju austrijskog sustava elektronskog zdravstvenog kartona ELGA, koji omogućuje dostupnost podataka doktora i bolnica. Grapevine World radi na platformi za upravljanje podacima sličnoj sustavu ELGA i omogućuje pacijentima proaktivno davanje svojih zdravstvenih podataka, npr. u svrhu traženja mišljenja drugog liječnika o svom slučaju. Trenutačno se u suradnji s kompetencijskim centrom za medicinski turizam Austrian Health provodi pilot projekt „Medakte“. Podaci pacijenata uvijek se čuvaju na mjestu porijekla te se ne mogu dobiti bez pristanka pacijenta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije