Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDNOST ARHIVIRANJA

Ove arhive čuvaju tajne kraljevske glazbene obitelji i čine nas spremnima za najcrnije scenarije

e-Arhiv
13.12.2022.
u 10:00

Znate li da čuvena Beyoncé arhivira svaki svoj korak, a izgrađen je i globalni trezor sjemena za slučaj sudnjeg dana

Kao kreativnoj producentici s bogatim agencijskim i novinarskim iskustvom, moja prva asocijacija na pojam arhiviranja je: „Zabilježite omiljene trenutke fotografijama i sačuvajte vječne uspomene“. Savjet je to koji sam čula nebrojeno puta, a podsjetnik je na svojevrsnu foto traumu iz djetinstva kada sam zbog osvjetljivanja filma iz fotoaparata bila glavna i odgovorna za gubitak snimki s cijelog ljetovanja. Da, postala je to jedna od onih vječnih obiteljskih priča koje se provlače prilikom svakog nabrajanja Nikolininih „bisera“.

No, provjereno znam da nisam jedina kojoj se to dogodilo. Boljke su to iz djetinstva nas milenijalaca koji smo odrastali uz foto filmove, video i radio kazete, diskete, walkmane i drugu tehnologiju koja je današnjim generacijama potpuno nepoznata. Ali upravo smo mi kao pioniri digitalnog doba utrli put prvoj pravoj digitalnoj generaciji, Zoomersima, čije su odrastanje obilježili mobiteli, internet, društvene mreže, influenceri i sveobuhvatna digitalizacija. Njima se ne može ponoviti moj foto lapsus jer oni digitalno arhiviraju fotografije, video zapise, kompletnu dokumentaciju od vrtića do poslovnih spisa.

Danas se uz digitalizaciju potpuno sigurno može arhivirati praktički sve, u što sam se uvjerila kada sam otkrila sljedeće nevjerojatne arhive.

Beyoncé ima arhivirano cijelo svoje postojanje

Prva će vam arhiva na prvu možda djelovati pomalo egocentrično, no uz količinu snimljenih materijala koje posjeduje zvijezda svjetskih razmjera poput Beyoncé, ne čudi kako joj je za njihovu sigurnu pohranu i što jednostavniji pronalazak potrebna posebna vrsta digitalnog spremišta. Naime, popularna glazbenica ne čuva svoje digitalne podatke na mobitelu ili laptopu poput nas običnih smrtnika, već tisuće sati snimljenih materijala čuva u privatnom arhivu koji drži čak i pod temperaturnom kontrolom.

Ova jedinstvena baza podataka smještena je u njezinom uredu u New Yorku, a sadrži gotovo sve postojeće fotografije od njezinih ranih dana u sastavu Destiny's Child do privatnih snimki koje je snimio „vizualni redatelj“ čiji je posao zabilježiti sve iz života kraljevske glazbene obitelji, kako često nazivaju „Queen B“, supruga Jay Z-ja i njihovo troje djece.

Beyoncé svaku svoju fotografiju i video zapis čuva u „digitalnom spremištu pod temperaturnom kontrolom“
Foto: Shutterstock

Trezor u slučaju „sudnjeg dana“

Ovako izgleda trezor na Sjevernom polu u kojem države čuvaju sjeme biljaka za slučaj apokalipse.

„Global Seed Vault“ skladišti sjeme biljaka iz cijelog svijeta
Foto: Shutterstock

Da, djeluje kao neko futurističko čudo jer on to doista i jest. Opremljen najsuvremenijom opremom, „Global Seed Vault“ izgrađen je da bi zaštitio svjetsko sjemenje od svih potencijalnih prirodnih ili umjetnih katastrofa. Smješten duboko unutar planine na udaljenom norveškom otoku, smrznutom arhipelagu Svalbard, ovaj najveći trezor sjemena otvara se samo nekoliko puta godišnje da bi se izloženost njegovih banaka sjemena vanjskom svijetu svela na minimum. U slučaju bilo kakve regionalne ili globalne katastrofe, ovaj supermoderan objekt predstavlja sigurnost da će se globalna proizvodnja hrane ponovno pokrenuti. Projektiran za sve moguće najcrnje scenarije, u njega se ulazi tunelom dugim 100 metara kroz vrata koja su jedini vidljivi dio objekta izvana, a posjeduje najsuvremenije sigurnosne sustave, što ga čini idealnim primjerom visoke razine sigurnosti koju moderni načini arhiviranja nude.

Dva stoljeća izvorne recepture

Treća arhiva koja mi je privukla pažnju svojom posebnošću njeguje tradiciju na najbolji mogući način – kroz čuvanje originalnih recepata starih gotovo dva stoljeća koji i danas predstavljaju glavni temelj proizvodnje. U pitanju je češki pivski brend Pilsner Urquell koji se doista može pohvaliti da proizvodi pivo prema originalnoj recepturi, što uz arhivirane izvorne recepte, potvrđuje i činjenica da je jedno radno mjesto u toj kompaniji posvećeno isključivo očuvanju povijesti ovog brenda. Njihova „nadzornica povijesne zbirke“ zadužena je za brigu o ovoj bogatoj arhivi koja ne čuva samo zapise o pivovari Pilsner, nego i važne informacije o svim drugim pivovarama koje su tada postojale u Češkoj.

Arhiva pive sadrži originalne recepture stare gotovo dva stoljeća
Foto: Shutterstock

Iako se ove arhive izdvajaju svojom posebnošću, zajednička im je visoka razina sigurnosti te brz i jednostavan pristup materijalima koji se čuvaju. Dok trezor sjemena i arhiv piva njeguju različite primjere vrijednosti koje ne želimo izgubiti, možemo reći da je Beyoncé podignula osobno arhiviranje na sasvim novu razinu i svojim arhivom potvrdila koliko je važno preuzeti odgovornost za vlastiti digitalni otisak s ciljem što bolje kontole vlastitih zapisa. Živimo u doba potpuno dokumentiranog postojanja zbog čega je postalo nužno da svojim zapisima upravljamo odgovorno i učinkovito, što je od posebne važnosti u segmentu poslovanja.

Sustav koji nam omogućuje pohranjivanje elektroničke dokumentacije na najsigurniji način je e-Arhiv, digitalno rješenje uz koje možete arhivirati sve oblike digitalnih i naknadno digitaliziranih dokumenata. Osim što predstavlja važan korak u digitalizaciji poslovanja kao imperativu današnjice, ključne prednosti ovog sustava su značajna ušteda prostora, opreme i ljudskih resursa uz brz, siguran i kontroliran pristup dokumentima od 0 do 24. Upravljajte svojom dokumentacijom bolje i preglednije, uz zajamčenu sigurnost pohrane na neodređeni period. Bez potrebe da za njezino skladištenje i najveću razinu sigurnosti otputujete na Sjeverni pol, zaposlite arhivista ili samostalno kreirate osobno digitalno spremište. Više informacija pronađite ovdje.

Sadržaj nastao u suradnji s Finom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije