Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Ova industrija cvate unatoč pandemiji: Plaće više od prosjeka, prihodi rekordni

U zadnjih pet godina promet IT tvrtki, kojih je registrirano 5700, dok je aktivno njih oko 4000, rastao je po godišnjoj stopi od 11,2 %
17. veljače 2021. u 09:05 4 komentara 3914 prikaza
Zagreb: Predstavljena platforma SINI za sigurnost djece i mladih na internetu
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Analiza hrvatske IT industrije koja je jučer predstavljena u HGK, pokazuje da je u 2019., ukupni prihod hrvatske IT industrije dosegao 27 milijardi kuna uz godišnji rast od 12,4 posto. U zadnjih pet godina promet IT tvrtki, kojih je registrirano 5700, dok je realno aktivno njih oko 4000, rastao je po godišnjoj stopi od 11,2 posto.

internet kupovina VARAJU POTROŠAČE Otkrivena velika prijevara: Prilikom kupnje na internetu dobro pripazite na ovo

Analiza koju su predstavili Boris Žitnik, direktor OmniaConsulta i Tomislav Bronzin iz Udruženja za IT HGK, pokazala da je domaći IT koncentriran u Gradu Zagrebu koji predstavlja 80 posto ukupnog sektora. U Zagrebu se ostvaruje 21,37 milijardi kuna prihoda, što je gotovo četiri puta više od zbroja prihoda svih ostalih županija. IT je u 2019. zapošljavao 33.000 djelatnika, uz godišnji rast od 9,1 posto.

Prosječna mjesečna neto plaća bila je 8582 kune. S tim da je u Zagrebu bila 9734 kuna, a u Ličko-senjskoj županiji 3999 kuna. Novostvorena vrijednost IT-a u 2019. iznosila je 8,71 milijarde kuna, uz godišnji rast od 15,2 posto. U posljednjih pet godina raste po stopi od 12,8 posto godišnje, što je sastavnica BDP-a koja daleko najbrže raste. Udio novostvorene vrijednosti dosegao je 2,1 posto. Izvoz je bio 8 milijardi kuna, s rastom od 15 posto.

Još jedan pozitivan pokazatelj su veća ulaganja u istraživanje i razvoj. Od 2016. do 2018. godine IT je povećao broj zaposlenih na tim poslovima 134,6 posto, dok su uložena sredstva porasla za 135,3 posto.

Unatoč svemu i dalje zaostajemo za EU, a da bismo ih dostigli, trebali bismo ostvariti rast od 17,2 posto tijekom sljedećih pet godina

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Večernjakova ruža
Mojmira Pastorčić: Šprajc mi je poslao poruku: 'Ti si sljedeće godine'. Mislila sam da je lud
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • Spezzi:

  IT industrija relativno cvate jer se uspjela sakriti od države, radi se u garažama i stanovima. treba vam internet i praši, dok za sve druge djelatnosti važi hrpa papira i normi koje morate zadovoljit gladnu državnu birokraciju; minimalni tehnički uvjeti, ... prikaži još! zaštita na radu, zaštita od buke, sanitarni uvjeti, procjene opasnosti radnog mjesta, beskorisne edukacije i testovi zaštite na radu za radnike, komunalni doprinosi itd. IT-jevci to sve mogu iz garaže s računom negdje u Londonu ili Dublinu i baš ih briga za državne ćate i hrpe potvrda.

 • stefj:

  Sad tek slijedi katastrofa kada je država rekla da će više fokusa dati na IT sektor. Do sada se taj sektor uspješno skrivao od očiju javnosti i politike, no sad je gotovo...

 • Avatar Leftard_logic
  Leftard_logic:

  Može li se online napraviti pršut ili šnicle?