Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Wunderkind

Otac petogodišnjeg IT eksperta: U laboratoriju je radio dok još nije znao čitati

vunderkind
Foto: Privatni arhiv Asima Quereshia
1/2
19.11.2014.
u 21:43

Ayan Qureshi ima certifikat Microsofta, kojega teško dobiju i informatičari

Petogodišnji Ayan Qureshi, “svježi” polaznik prvog razreda osnovne škole Clifford Bridge u Coventryju nije uobičajeni prvašić. Dok njegovi vršnjaci i kolege iz razreda svladavaju prva slova, Ayan ne samo da čita i piše, već nosi i titulu certificiranog Microsoft stručnjaka, i danas je najmlađi računalni ekspert na svijetu. O čemu smo jučer pisali.

Svaki dan vježba dva sata

Titulu je dobio nakon što je uspješno prošao testiranje održano na Birminghamskom sveučilištu. Položio je ispit prije nego što je sjeo u školske klupe.

– Ispit je trajao puna dva sata, i nije bio nimalo lagan. Ipak, Ayan mi je kasnije pričao kako mu je bio prilično zabavan jer ga je polagao pred računalnim zaslonom. U svakom slučaju, položio ga je s dobrim uspjehom i dobio je Microsoftovu diplomu – kaže za Večernji list Ayanov otac Asim Qureshi, i sam računalni programer. Vidjevši da njegova sina zanimaju računala i tehnologija, Asim je sinu, kada je ovaj imao tri godine, dao da se igra starim računalima koja su se nalazila kod kuće. Rasklapao je kućišta, vadio memorije, diskove, grafičke kartice.

– Jednostavno, bilo mu je izuzetno zanimljivo, nije se mogao odvojiti od računala. Kada sam vidio kako ga računalna tehnika jako zanima, napravio sam mu kod kuće vlastiti računalni laboratorij. Postavljeno je nekoliko računala i laptopa, postavljeni su serveri, razne konfiguracije. Imali smo jednu slobodnu sobu koju smo za to iskoristili, a Ayan je tamo već napravio i vlastitu mrežu, zatvoreni sustav koji funkcionira na isti način kao internet – kaže otac Asim, koji je kanalizirao dječakov interes. Počeo ga je pripremati za Microsoftovo ispitivanje što bi mu osiguralo vrlo prestižnu diplomu računalnog stručnjaka. Kako kaže, u početku nije bilo ni najmanje lagano, a pripreme su trajale mjesecima. Trebalo je potpuno dokučiti i svladati logiku računala i mreža, trebalo je proučiti desetke Microsoftovih knjiga i izdanja. Ayan je već s tri i pol godine glatko čitao tekstove na engleskom jeziku, a svakoga dana provodio je dva sata u svom računalnom laboratoriju.

Obožava igru skrivača

– Unatoč svemu, Ayan nije ni u čemu zakinut, on i dalje ima svoje djetinjstvo. Bavi se plivanjem, igra kriket, obožava igru skrivača sa svojim vršnjacima. Ipak, sada je već gotovo sigurno čime će se Ayan baviti kad odraste. I sam kaže da bi htio raditi u računalnoj industriji, a ova će mu diploma znatno pomoći u planovima. No u ovome trenutku ne razmišljamo previše o budućnosti, Ayan najprije treba završiti osnovnu školu, kaže za Večernji list njegov otac Asim.

>> Najvažniji matematički izumi i njihovi tvorci

Ključne riječi

Komentara 1

MI
miso
23:20 20.11.2014.

Pazite na djecu. Dajte im da se puno, puno igraju! Samo takvi će izrasti u dobre ljude.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije