Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problem manje

Revolucionarno otkriće: Studentica pronašla način da baterije traju do 400 godina

Baterija
Foto: Youtube Screenshot
1/6
30.11.2016.
u 12:15

Studentica Mya Le Thai zaključila je da spoj zlatnih žica i elektrolitnog gela stvara bateriju koja izdrži čak 200 tisuća punjenja bez smanjenja učinka ili kvalitete

Znanstvenici s američkog Sveučilišta Carolina osmislili su bateriju koja bi mogla potrajati i do 400 godina, navodi Business Insider.

Do otkrića je došlo slučajno tijekom razvijanja nanožica za punjive baterije. Budući da su one dobri provodnici struje, ali zadržavaju elektrone na površini, osjetljivije su i često prestaju raditi nakon nekoliko punjenja.

Studentica Mya Le Thai u laboratoriju je zlatne nanožice premazala elektrolitnim gelom te zaključila je da takva baterija kroz tri mjeseca izdrži čak 200 tisuća punjenja bez smanjenja učinka ili kvalitete. Znanstvenici nisu sigurni zašto je spoj zlatnih nanožica i gela toliko djelotvoran, a zbog skupoće zlata planiraju pronaći alternativne materijale kako bi baterija mogla krenuti u proizvodnju.

>> Baterija mobitela uskoro bi mogla trajati danima i napuniti se za samo nekoliko sekundi

Komentara 1

IS
Iszrian
12:23 30.11.2016.

I tako propadne industrija baterija. Ako stuentica želi doista napraviti promjenu neka svoje otkriće učini open-sourceom tj. neka ga stavi na internet gdje ga svi mogu vidjeti, inaće če se brzo nači načina de se to otkriće ''zaboravi''.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije