Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMSKO VRIJEME

Oprez – niske temperature mogu biti štetne za smartphone

iPhone
Foto: Chris Young/Press Association/PIXSELL
1/2
24.01.2014.
u 11:24

Kada se baterija previše ohladi, uređaj se može sam isključiti

Nakon dugo vremena danas je i u Hrvatsku stiglo pravo zimsko vrijeme, sa snijegom i temperaturama oko ništice. Osim u radu automobila, hladno vrijeme može izazvati probleme i u radu smartphonea.

Kako piše Global News, litij-ionske baterije i LCD-zasloni jednostavno ne funkcioniraju dobro na niskim temperaturama. U Hrvatskoj su temperature rijetko ekstremne, pa vjerojatno ne morate strahovati od takvih scenarija, no korisno je znati što se bi se moglo dogoditi s vašim smartphoneima.

– Materijal od kojeg je napravljena baterija je litij, a za ekstremnih temperatura, vrućih ili hladnih, dolazi do promjena u kemikaliji. To je kemijska reakcija. Tako će baterija jače raditi da bi pokušala zadržati temperaturu telefona – rekao je Joe Tersigni iz tvrtke Cell Phone Repair. Tersigni predlaže da se uređaji na niskim temperaturama nose tako da je strana na kojoj se nalazi baterija bliže tijelu.

Kada se baterija previše ohladi, uređaj se može isključiti. Tersigni upozorava da nije dobro odmah potom uključiti uređaj, nego ući u prostoriju, zagrijati ga i tek onda uključiti.

Apple na svojim stranicama upozorava da njihove uređaje s iOS-om, poput iPhonea i iPada, treba koristiti na temperaturama između 0 i 35 Celzijevih stupnjeva. Temperature koje odstupaju iz tog okvira mogu skratiti "život" baterije i prouzročiti da se uređaj "ponaša" neuobičajeno kako bi regulirao temperaturu.

Global News testirao je dva ista modela iPhonea. Jedan su ostavili na otvorenom, na temperaturi od -18 Celzijevih stupnjeva, a drugi u zatvorenom. Nakon pola sata iPhoneu koji je bio u zatvorenom količina baterije sa sto pala je na 99 posto, a onome na otvorenom pala je na 86 posto. Potonji se uređaj, nakon što su ga pokušali upotrijebiti, isključio.

Komentara 2

Avatar deja
deja
13:16 24.01.2014.

Niske temperature kao I visoke temperature mogu biti stetne za cell phone.

Avatar Bell940
Bell940
13:35 24.01.2014.

Zato treba imati dva ako ne i više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije