Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Operatori očekuju nove korake Vlade na poticanju 5G-a

Osijek kao najveći slavonski grad s jakom ICT zajednicom, čije Gradsko vijeće otvoreno podupire uvođenje novih tehnologija, svakako je izvrstan izbor među kandidatima. U tijeku su testiranja na 5G tehnologiji, a komercijalni rad očekujemo krajem ove godine, nakon što HAKOM dodijeli frekvencije za rad 5G mreža – ističe Tonko Obuljen
24. siječnja 2020. u 14:16 2 komentara 295 prikaza
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Osijek će biti prvi  5G grad u Hrvatskoj, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade. To znači da bi do kraja ove godine 5G mobilna mreža trebala biti spremna za komercijalni rad.

NOVI SVIJET Ovo je 5 industrija koje će imati najviše koristi od 5G tehnologije

Ova je odluka u skladu s europskim Akcijskim planom i Strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta za Europu, kojima je predviđeno da svaka zemlja članica do kraja 2020. treba imati jedan 5G komercijalno spreman grad. Prvi 5G grad odabrala je stručna radna skupina sastavljena od predstavnika Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, HAKOM-a te sva tri mobilna operatora (HT, A1 i Tele2). Uz Osijek, kandidati su bili Bjelovar, Karlovac i Rijeka.

Odabir Osijeka u sinergiji je s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem, čija je provedba u tijeku te će znatno pridonijeti razvoju istočnog dijela Hrvatske, stoji u objašnjenju Vlade. Ističe se i da Osijek u tehničkom smislu nije zahtjevan za gradnju i uvođenje nove mobilne mreže, ima sveučilište, industriju i razvijenu ICT start-up zajednicu, a u njegovoj okolici postoji velik potencijal primjene 5G tehnologije u poljoprivredi i turizmu.

5G Nove mogućnosti Hrvatska sela i otoci konačno će uz 5G mrežu imati superbrzi internet

– Osijek kao najveći slavonski grad s jakom ICT zajednicom, čije Gradsko vijeće otvoreno podupire uvođenje novih tehnologija, svakako je izvrstan izbor među kandidatima. U tijeku su testiranja na 5G tehnologiji, a komercijalni rad očekujemo krajem ove godine, nakon što HAKOM dodijeli frekvencije za rad 5G mreža – ističe Tonko Obuljen, predsjednik Vijeća HAKOM-a, pritom dodajući da će HAKOM poduprijeti i bilo koju inicijativu ostalih kandidata koju bi pokrenuli u svojim sredinama u suradnji s operatorima. Mobilni operatori jedinstveni su u pružanju podrške Vladi te ističu kako je brza implementacija novih mobilnih tehnologija, uključujući i 5G, iznimno važna, ne samo zbog rasta korištenja mobilnog interneta već i zbog stvaranja preduvjeta nove industrijske revolucije i gigabitnog društva u Hrvatskoj.

HT je već, naglašavaju, postavio preduvjete za 5G mrežu, kako u gradu Osijeku, tako i na području cijele Hrvatske, te dodaju da već imaju osam lokacija u Osijeku na kojima se rade tehnička testiranja.

 

Iz A1 Hrvatska ističu da su spremni implementirati mrežu, a to su, kažu, već potvrdili mnogim konkretnim primjerima i testiranjima 5G mreže. Konačni 5G koncept koji će se implementirati ovisit će o potrebama i dogovoru s gradom Osijekom, dodaju iz A1. Iz Tele2, pak, planiraju u Osijeku, uz aktivnu podršku lokalne zajednice, uspostaviti inicijalnu pokrivenost 5G mrežom za koju bi država trebala osigurati dostupnost frekvencija. Operatori nisu propustili naglasiti kako očekuju daljnje Vladine odluke te tvrde da će biti spremni za komercijalizaciju nove tehnologije čim se za nju stvore investicijski i regulatorni uvjeti, prije svega u dijelu naknada za radiofrekvencijski spektar, za koje se nadaju da će se ubrzati, a ne zakočiti uvođenje 5G-a.

Operatori već neko vrijeme lobiraju za smanjenje naknade frekvencijskog spektra. Svojedobno je Dakro Horvat, ministar gospodarstva najvaljivao kako razmatra oblike poticanja odnosno ulaganja u 5G mreže. Za sada na stolu nema novih prijedloga koje, operatori očito očekuju.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • znam:

    Kao dokaz korupcije u ovoj industriji: Švedska telekomunikacijska tvrtka Ericsson pristala je platiti 1,2 milijarde dolara, u nagodbi izvan suda, nakon što je američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo istragu optužujući ih za podmićivanje političara i korupciju. novac.hr

  • znam:

    Hrvatska, siromasna drzava, pogoduje najmocnijoj industriji na svijetu. Malo je sto ste im prodali infrastrukturu za male novce, imaju veci profit u HR nego u maticnim drzavama; sad ih jos pomazete. To nema nigdje. Opet ce neki ministar imati visak nekretnina.