Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMART HOME

Novi trend: Kako da svoj dom pretvorite u povezano multimedijsko iskustvo

Smart Home
Foto: Shutterstock
1/5
08.05.2018.
u 11:32

Vizija povezanog doma prožeta pametnim gadgetima sve više poprima realnu sliku.

Alarm zazuji. Lijeno stisnete "snooze" po drugi puta. Još ste u zoni sna, ali taj drugi "snooze" je signal za vaše pametne žarulje da postupno jačaju svjetlo, a aparat za kavu počne kuhati crnu kavu. Baš onakvu kakvu ujutro volite.

Ustajete, a kako hodate prema kupaonici pod vas prati grijanjem. Ormar vam zatim preporučuje odjeću prema vremenskim prilikama i prije nego ste pogledali vremensku prognozu. U kuhinji vam pametni frižider preporučuje recept prema preostalim namirnicama. Baš super što vam je jučer frižider na vrijeme poslao obavijest da nedostaje mlijeka i jaja! Uskoro ste spremni za posao, a auto se upali i rashlađuje klimom i prije nego iz stana...

Foto: screenshot/facebook

Ovaj futuristički scenarij scena je iz kultne američke TV serije The Jetsons, ali i budućnost koja bi se mogla realizirati i puno prije 2062. godine u kojoj je serija smještena.

Vizija povezanog doma prožeta pametnim gadgetima sve više poprima realnu sliku. Cijeli niz jakih tehno kompanija nude i pojedinačne uređaja i umrežene sustave. Pametni frižideri, automatizirani roboti usisavači, nosivi gadgeti i mnogi drugi uređaji već su tu.

Još smo u ranom stadiju potpuno povezanog pametnog doma, ali sve više ljudi raspituje se za Smart Home rješenja. Počelo je s digitalnim termostatima i pametnim žaruljama, a na tržištu se već može naći mnoštvo zanimljivih uređaja.
 

Foto: screenshot/facebook

Pogotovo su mlađe obitelji zainteresirane za obogaćivanje doma pametnim gadgetima i povezanim sustavima. Često takvi uređaji donose i značajne uštede u trošenju energije. Pametni termostat optimizirat će potrošnju plina i struje u domu. Kod kupnje je uvijek dobro provjeriti koliko je vaš novi kućanski aparat ekonomski učinkovit i tako ćete si dugoročno uštedjeti na kućnom budžetu.

Mnogi u Smart Home rješenja krenu s naumom da si poboljšaju komfor doma, prošire multimedijske mogućnosti i kvalitetu života. No, jednom kada otkriju da mogu i smanjiti mjesečne režije dodatno se zaintrigiraju.

Sve su traženija poznata rješenja kao Google Home ili još rašireniji Amazonov bežični Bluetooth zvučnik Echo s pametnim asistentom Alexom ili Amazonova manja verzija Echo Dot. Ovim uređajima možete glasom upravljati i puštati glazbu, kao i upravljati drugim pametnim uređajima u svom domu.

Jedino zna malo biti nezgodno kada vam i dijete nauči da već ujutro u 6 ujutro može glasom upaliti televiziju i pustiti Peppu Praščića...
 

Foto: screenshot/facebook

Neki od takvih gadgeta s internet stvarima znaju biti i skupi, ali možete proći i znatno povoljnije. Tako skupe pametne žarulje možete zamijeniti povoljnijima iz Ikee, a i neki domaći telekom operateri već omogućavaju svojim korisnicima bogati ugođaj i iskustvo pametnog doma.

U Vipnetu nude više povezanih uređaja kojima možete upravljati sa Smart Home aplikacijom na vašem smartfonu. Preko njihove upravljačke jedinice (gateway) i aplikacije nudi vam se i upravljanje s nekoliko zanimljivih gadgeta i senzora: Pametna utičnica će vas konačno umiriti ako niste sigurni jeste li ugasili štednjak ili glačalo - jer ćete sada to moći provjeriti i preko mobitela.

Višenamjenski senzor mjeri temperaturu, prati pokrete i razinu svjetlosti i pritom uči o vašem kućanstvu. Vipov Smart Home će uz pomoć umjetne inteligencije iskoristiti svaku priliku da vam uštedi energiju kada niste kod kuće ili vam automatski uključiti grijanje kada se vratite.
 

Foto: screenshot/facebook

Senzor za vrata omogućuje kontrolu pokreta vrata i prozora. Na kameru s HD rezolucijom i radijusom od 115 stupnjeva možete se povezati s mobitelom.

Odlična je stvar što na takav sustav možete dodavati i povezivati niz drugih uređaja koje samostalno možete izabrati i kupiti, uključujući i Amazonovu Alexu. Vipov Smart Home kontrolirate samo vi i one osobe kojima vi date pristanak, a cijeli je sustav šifriran i zaštićen od napada s interneta.

Preostaje vam da se opustite, izaberete koja razina svjetla vam najviše odgovora u koje doba i koju glazbu vi birate...

Sadržaj omogućio Vip

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije