Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Novi trend: Kako da svoj dom pretvorite u povezano multimedijsko iskustvo

Vizija povezanog doma prožeta pametnim gadgetima sve više poprima realnu sliku.
08. svibnja 2018. u 11:32 2741 prikaza
Smart Home
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/5

Alarm zazuji. Lijeno stisnete "snooze" po drugi puta. Još ste u zoni sna, ali taj drugi "snooze" je signal za vaše pametne žarulje da postupno jačaju svjetlo, a aparat za kavu počne kuhati crnu kavu. Baš onakvu kakvu ujutro volite.

Ustajete, a kako hodate prema kupaonici pod vas prati grijanjem. Ormar vam zatim preporučuje odjeću prema vremenskim prilikama i prije nego ste pogledali vremensku prognozu. U kuhinji vam pametni frižider preporučuje recept prema preostalim namirnicama. Baš super što vam je jučer frižider na vrijeme poslao obavijest da nedostaje mlijeka i jaja! Uskoro ste spremni za posao, a auto se upali i rashlađuje klimom i prije nego iz stana...
Smart Home | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Ovaj futuristički scenarij scena je iz kultne američke TV serije The Jetsons, ali i budućnost koja bi se mogla realizirati i puno prije 2062. godine u kojoj je serija smještena.

Vizija povezanog doma prožeta pametnim gadgetima sve više poprima realnu sliku. Cijeli niz jakih tehno kompanija nude i pojedinačne uređaja i umrežene sustave. Pametni frižideri, automatizirani roboti usisavači, nosivi gadgeti i mnogi drugi uređaji već su tu.

Još smo u ranom stadiju potpuno povezanog pametnog doma, ali sve više ljudi raspituje se za Smart Home rješenja. Počelo je s digitalnim termostatima i pametnim žaruljama, a na tržištu se već može naći mnoštvo zanimljivih uređaja.
 

Smart Home | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Pogotovo su mlađe obitelji zainteresirane za obogaćivanje doma pametnim gadgetima i povezanim sustavima. Često takvi uređaji donose i značajne uštede u trošenju energije. Pametni termostat optimizirat će potrošnju plina i struje u domu. Kod kupnje je uvijek dobro provjeriti koliko je vaš novi kućanski aparat ekonomski učinkovit i tako ćete si dugoročno uštedjeti na kućnom budžetu.

Mnogi u Smart Home rješenja krenu s naumom da si poboljšaju komfor doma, prošire multimedijske mogućnosti i kvalitetu života. No, jednom kada otkriju da mogu i smanjiti mjesečne režije dodatno se zaintrigiraju.

Sve su traženija poznata rješenja kao Google Home ili još rašireniji Amazonov bežični Bluetooth zvučnik Echo s pametnim asistentom Alexom ili Amazonova manja verzija Echo Dot. Ovim uređajima možete glasom upravljati i puštati glazbu, kao i upravljati drugim pametnim uređajima u svom domu.

Jedino zna malo biti nezgodno kada vam i dijete nauči da već ujutro u 6 ujutro može glasom upaliti televiziju i pustiti Peppu Praščića...
 

Smart Home | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Neki od takvih gadgeta s internet stvarima znaju biti i skupi, ali možete proći i znatno povoljnije. Tako skupe pametne žarulje možete zamijeniti povoljnijima iz Ikee, a i neki domaći telekom operateri već omogućavaju svojim korisnicima bogati ugođaj i iskustvo pametnog doma.

U Vipnetu nude više povezanih uređaja kojima možete upravljati sa Smart Home aplikacijom na vašem smartfonu. Preko njihove upravljačke jedinice (gateway) i aplikacije nudi vam se i upravljanje s nekoliko zanimljivih gadgeta i senzora: Pametna utičnica će vas konačno umiriti ako niste sigurni jeste li ugasili štednjak ili glačalo - jer ćete sada to moći provjeriti i preko mobitela.

Višenamjenski senzor mjeri temperaturu, prati pokrete i razinu svjetlosti i pritom uči o vašem kućanstvu. Vipov Smart Home će uz pomoć umjetne inteligencije iskoristiti svaku priliku da vam uštedi energiju kada niste kod kuće ili vam automatski uključiti grijanje kada se vratite.
 

Smart Home | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

Senzor za vrata omogućuje kontrolu pokreta vrata i prozora. Na kameru s HD rezolucijom i radijusom od 115 stupnjeva možete se povezati s mobitelom.

Odlična je stvar što na takav sustav možete dodavati i povezivati niz drugih uređaja koje samostalno možete izabrati i kupiti, uključujući i Amazonovu Alexu. Vipov Smart Home kontrolirate samo vi i one osobe kojima vi date pristanak, a cijeli je sustav šifriran i zaštićen od napada s interneta.

Preostaje vam da se opustite, izaberete koja razina svjetla vam najviše odgovora u koje doba i koju glazbu vi birate...

Sadržaj omogućio Vip

GLOBALNA PANDEMIJA
Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'
Generacija NOW
Donacijski program Hrvatskog Telekoma
Generacija NOW: 700 tisuća kuna za obrazovanje STEM kadrova