Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPROBALI SMO

Novi Samsung Galaxy Z Flip4: Predvodnik trenda koji je sve bolji

Samsung Galaxy Z Flip4
Foto: Danijel Lijović
1/29
13.11.2022.
u 22:09

Samsung nije puno toga mijenjao u odnosu na lanjski model. Vizualno ovo je identičan uređaj, ali ipak poboljšan je cijeli niz sitnica, ali i velikih stvari

Već nekoliko godina pratim kako se neki od najvećih brendova na tržištu pametnih telefona natječu tko će kreirati bolji mobitel s preklopnim zaslonom. Utakmica se i dalje nastavlja, ali za sada se čini da Samsung vodi. Pogotovo se to može reći za Flip seriju, koja je postala najprodavaniji mobitel s “foldable” ekranima. Proteklih tjedana isprobavao sam najnoviju verziju Samsung Galaxy Z Flip4.

Bilo mi je zanimljivo pratiti reakcije prijatelja i kolega na ovu vrstu mobitela. Svi znaju za velikog Flipova brata Folda, ali ovaj model mnogima se čini dizajnerski najbolje pogođen. Kompaktan je pa je relativno lako njime upravljati, a istovremeno je vrlo atraktivan. Na drugoj strani su oni koji kažu da baš i ne vide svrhu ovakvih telefona. Trećima je pak smetala boja lavande... A ja bih se zapravo mogao složiti – sa svima njima.

Foto: Danijel Lijović

Za sada nema neke posebne prednosti korištenja ovakvih uređaja, ali ne može se poreći da je Galaxy Z Flip4 vrlo atraktivan. Samsung je fino pogodio nišu i dobio lijep i funkcionalan proizvod. Flipom je definitivno lakše upravljati nego masivnijim, a i puno skupljim Foldom.

No ima tu više karakteristika koje mi se nisu svidjele. Nakon što sam ga počeo koristiti kao glavni mobitel, brzo sam primijetio da baš i nije sasvim lako otvarati ga jednom rukom. Izvedivo je to, jasno, bez puno problema, ali morate malo napregnuti prste da biste ga rasklopili, kako li je tek imate li manje prste...

Foto: Danijel Lijović

Ako počnete češće koristiti Z Flip4, sasvim sigurno ćete primijetiti da skuplja puno prašine. Naime, kada se sklopi, ostavlja dosta prostora u sredini, gdje se mobitel sklapa na šarki. To je sasvim dovoljno da se skupi priličan talog prašine, više nego što se nakupi na “normalnim” mobitelima, koji se ne preklapaju.

Foto: Danijel Lijović

Samsung nije puno toga mijenjao u odnosu na lanjski model. Vizualno, ovo je identičan uređaj, ali ipak je poboljšan cijeli niz sitnica, ali i velikih stvari. Tu je novi čipset u rangu top Android mobitela, poboljšane su kamere, koje sada manje zaostaju za Galaxy S serijom, a povećan je i kapacitet baterije. Sada se može reći da će Z Flip4 izdržati cijeli dan korištenja, no ne i puno više od toga. Kada bih manje koristio mobitel, uspio bih doći do oko jedan dan i šest sati, ali s vremenom uključenosti zaslona oko četiri sata i 20-ak minuta, što i nije puno.

Također, iako je pojačano punjenje, nisam zadovoljan time da je potrebno više od 90 minuta da se potpuno napuni ispražnjena baterija. Za pola sata dobio bih tek oko 30 posto baterije, a za 90 minuta nešto malo više od 80 posto.

Foto: Danijel Lijović

Ne zaboravimo da, iako je zapravo riječ o novitetu na tržištu, i dalje ovo čudo dolazi s visokom cijenom (8499 kn u Hrvatskoj) pa je onda jasno da očekujete izvrsne performanse i kamere, pa i bateriju.

Mobitel je definitivno lijep i doima se dosta čvrsto. Nemate straha da će se tu nešto polomiti. AMOLED ekran (6,7 inča) lijep je i ima dovoljno svjetla te brzinu osvježavanja slike od 120 Hz. Sitna udubina u sredini, gdje se mobitel preklapa, ne škodi ukupnom dojmu. Zabavno je rasklapati Z Flip4 pa čak i snimati selfije. Ne bih rekao da je svrha mobitela sada ispunjena jer ga možete napola rasklopiti, ali izgleda zabavno. A kad se ispružite na krevet, ne morate ga držati u rukama da biste pogledati neki YouTube-video.

Foto: Danijel Lijović

Iako sam se radovao novom prednjem 1,9-inčnom zaslonu, nisam ga u praksi puno koristio. Iako jest bilo korisno da već tu mogu vidjeti dio poruka koje mi stižu.

Glavna kamera dosta je dobra, poslužit će vam u većini situacija po dnevnom svjetlu te nešto manje u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Ovdje nedostaje telefoto kamera pa su vam mogućnosti zumiranja kadra dosta ograničene. Selfie kamera nešto je slabija. Moguće je da će vam fotografije ispasti preeksponirane kada se prebacujete između objektiva.

Foto: Danijel Lijović

No dobra stvar Flipa je što se možete igrati kamerama pa i snimati selfije – stražnjim kamerama. Iz sučelja kamere u gornjem desnom uglu imate ikonu s kvadratićem i malom točkom gdje aktivirate vanjski ekran kada rasklopite mobitel. Okrenete mobitel prema sebi i na vanjskom ekranu namještate kadar i snimate selfie stražnjim kamerama, a to ne možete ni na jednom klasičnom mobitelu. Jasno da su stražnje kamere obično jače od selfie kamera pa sada imate kvalitetnu fotku. Kada sam više fotografirao po suncu, uređaj mi se bio zagrijao, ali kasnije mi se tijekom korištenja to nije događalo.

Foto: Danijel Lijović

Kome je namijenjen ovaj mobitel? Android korisnicima koji žele isprobati nešto drukčije, koji žele kompaktniji telefon koji neće biti prevelik ni pretežak, a opet da imaju i dovoljno velik ekran. Ako vam je pak baterija najbitnija i niste baš najspretniji, možda bolje da preskočite ovaj model, jer iako je novi Z Flip4 čvršći i ima bolje zaštite, pa i otpornost na vodu, ipak još nije na razini top mobitela u toj kategoriji.

Foto: Danijel Lijović

PLUSEVI

Atraktivni kompaktni dizajn

Preklopni zaslon dobro izgleda

Zabavne mogućnosti s rasklopnim pozicijama

Odlične performanse

Dobra glavna kamera

Prihvatljiviji od ostalih foldable mobitela

MINUSI

Skuplja puno prašine na ekranu

I dalje prilično skup

Baterija bi mogla dulje trajati

Baterija se sporo puni

Nema puno promjena u odnosu na lanjski model

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije