Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

'Zadnji cyber napad je nešto novo, to dosad nismo vidjeli!'

Kaspersky Lab jedna je od najjačih globalnih tehnoloških kompanija-specijalista za sigurnosni softver, a Dragan Martinović, u čijem je djelokrugu i Hrvatska, u povodu tih napada upozorava na važnost edukacije i zaštite računala.
28. lipnja 2017. u 18:15 5 komentara 12377 prikaza
cyber napad
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Novi cyber napad koji se u utorak počeo širiti svijetom još je jedan u nizu poput onog "WannaCry" od prije par mjeseci, a kompanije koje se bave sigurnosnim softverom korisnicima savjetuju više edukacije, opreza u radu s računalima i u nadogradnji softvera, doznaje se iz kompanija Kaspersky Lab i Microsoft Hrvatska.

Ransomware Hakeri izazvali kaos, napadnut i Černobil

Naglašavajući za Hinu kako je takve napade vrlo teško predvidjeti, direktor Kaspersky Laba za istočnu Europu Dragan Martinović, poručuje da kompanije koje se bave sigurnosnim rješenjima, uključujući i Kaspersky, rade sve što je trenutno moguće da posljedice takvih napada budu što manje.

Kaspersky Lab jedna je od najjačih globalnih tehnoloških kompanija-specijalista za sigurnosni softver, a Martinović, u čijem je djelokrugu i Hrvatska, u povodu tih napada upozorava na važnost edukacije i zaštite računala.

"Za sve nas je potrebno malo više edukacije, kao i da svi budemo malo oprezniji kod rada s računalima i u nadgradnji produkata s najnovijim tehnologijama koji brinu za borbu protiv virusa i 'malvera' s tehnološke strane", ističe Martinović.

cyber napad | Autor : Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Nešto novo

Prenosi pritom i izjave Kaspersky Laba od 27. lipnja oko najnovijeg napada, u kojima se navodi da analitičari te kompanije, koja posluje gotovo u cijelom svijetu, istražuju novi val napada koji ciljaju organizacije širom svijeta.

"Naši preliminarni zaključci upućuju na to da to nije varijanta Petya ransomwarea, kao što je objavljeno, već da je riječ o nečemu novom što se do sada nije vidjelo. Malih sličnosti ima s Petyom, ali je sada vidljiva i sasvim drugačija funkcionalnost pa ga stoga nazivamo ExPetr", kažu iz Kaspersky Laba dodajući da je njihova telemetrija pokazala da je napadom do sada zahvaćeno oko dvije tisuće korisnika.

Najugroženije su organizacije u Rusiji i Ukrajini, a registrirali su i napade u Poljskoj, Italiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, SAD-u i nekoliko drugih zemalja.

"Čini se da je to složeni napad, koji uključuje nekoliko vektora kompromisa, a možemo potvrditi da su kriminalci upotrijebili modificirane EternalBlue i EternalRomance eksploatacije za širenje unutar korporativne mreže", iznose iz te kompanije.

hakeri Hakerski napadi Microsoft: Virus koristi rupu u Windowsima

Savjeti tvrtkama: Ažurirajte Windows softver

Svim tvrtkama savjetuju da ažuriraju svoj Windows softver, te da se korisnici sustava Windows XP i Windows 7 mogu zaštititi instaliranjem MS17-010 sigurnosnim 'zakrpama'.

"Također savjetujemo svim organizacijama da osiguraju sigurnosnu kopiju, jer pravilno i pravovremeno sigurnosno kopiranje vaših podataka može se koristiti za vraćanje izvornih datoteka nakon gubitka podataka", poručuju iz Kaspersky Laba.

Slično savjetuju korisnicima i iz tvrtke Microsoft Hrvatska, iz koje na upit Hine ističu da njihovi timovi globalno pokušavaju pomoći korisnicima.

"Microsoft antivirusni softver otkriva i štiti od ovog ransomwarea. Naša početna analiza pokazala je da ransomware koristi više tehnika za širenje, uključujući i one koje su već riješene sigurnosnim ažuriranjem (MS17-010), koje je prethodno osigurano za sve platforme od Windows XP do Windowsa 10. Nastavljamo istraživati i naši timovi za podršku u cijelosti su mobilizirani i angažirani na globalnoj razini kako bismo pomogli korisnicima koji su doživjeli cyber napade", ističu iz Microsofta Hrvatska.

Zlatan Morić Zlatan Morić: 'Facebook profil je osigurač 
protiv krađe identiteta' hakeri Sigurnost Banke ujedinjene u borbi protiv kriminalaca na internetu ransomware WannaCry 7 savjeta kako se zaštititi od globalnog kibernetičkog napada

VIP izdvaja za Vas

 • centirion:

  Hm hm??? Zvuči mi kao vješt marketing za Kaspersky AV software !!!!!

 • streetboy:

  Kaspersky AV jednom i nikad više.

 • Avatar Papatest
  Papatest:

  U šoku sam,ne usudim se zapaliti računalo,Jezuš i Marija kaj bumo sad