Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prepoznavanje ekspresije lica

Nova generacija emotikona nastaje na temelju prepoznavanja grimasa

03.09.2017.
u 07:30

Algoritmi odavna mogu prepoznati lica i dati im ime u online svijetu. U ovom slučaju ekspresiju lica pretvaraju u emotikone

Na tržištu društvenih mreža gotovo da nema više prostora.

Facebook kao najpopularnija svjetska mreža ima više od dvije milijarde korisnika, tu su potom Instagram, Snapchat i Twitter. Svaki sa svojom nišom i fokusom korisnika koje dovabljuje. No, tu je i novi pokušaj umrežavanja svih onih koji traže zabavu ili biznis model u online svijetu.

Dakle, nova društvena mreža koja živi tek nekoliko dana zove Polygram i za sada prihvaća jedino one korisnike koji imaju neki Appleov mobilni uređaj, odnosno iPhone ili iPad. Što to nude novo i inovativno. Naoko ništa posebno, no ipak upleli su u tu svoju pri umjetnu inteligenciju koja može uhvatiti izraz lica i automatski je prevesti u jedan od emotikona u ponudi. 
Korisnici Polygrama, zamišljeno je, trebali bi dijeliti fotografije, videa i poruke, a ono što će ih razlikovati od drugih jest, da će onaj koji objavi neki svoj uradak dobiti automatski vašu reakciju na tu objavu i to u obliku emotikona. Isprobali smo kako radi upravo taj dio ‘pretvaranja’ u emotikone.

I uglavnom smo uspjeli dobiti tri do četiri različita emotikona koji su na pravi način preveli našu ekspresiju lica.

Kako tvrdi Marcin Kmies, suosnivač Polygrama, AI odmah ‘hvata’ ekspresiju lica s prednjom kamerom mobitela i analizira dijelove fotografije, primjerice, nos i zjenice, to čini direktno na mobitelu koristeći iPHONEovu grafiku. Dok gledate neki post odnosno objavu, vidite i malu ikonicu, klasičnog žutom emotikona koji mijenja svoje grimase gotovo istovremeno s vašim mijenjanjem izraza lica. Aplikacija snima ‘odgovor’ i postavlja ih pored odgovora drugih. Aplikacija ili društvena mreža namijenjena je onima koji doista žele znati kako ih ljudi doživljavaju na društvenim mrežama ali i ne žele skrivati svoje osjećaje pri gledanju tuđeg posta. Jer vidi se sve, od činjenice kako ste reagirali, koliko dugo ste se zadržali i gdje ste.
Premda je nezahvalno prognozirati hoće li neki app uspjeti ili ne, u Polygramu su i ambiciozniji, žele u vrh društvenih mreža.

S druge strane, pak, barem kako tvrde osnivači, svjesni su konkurencije, ali tvrde, imaju proizvod koji će jamačno postati trend. Emoji odnosno emotikoni uskoro će nastajati sami i kao odraz vašeg izraza lica, nećete ih morati odabirati. Usto postoji niz situacija u kojima bi se mogla primijeniti ova tehnologija prepoznavanja ekspresije lica. Kako samo kažu, ima niz industrija gdje bi se automatska reakcija korisnika, klijenta ili pacijenta, mogla upotrijebiti na relevantan način. U krajnjem slučaju tehnologiju bi mogli i ‘otvoriti’ kao alat za ostale developere koji će biti kreativniji. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije