Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštita od hakera

Nova agencija EU pomagat će državama u obrani od cyber napada

Hakerski napad
Foto: Press Association/PIXSELL
20.09.2017.
u 07:05

Podaci pokazuju kako je lani u Europskoj uniji zabilježeno više od 4000 napada ucjenjivačkim računalnim programima dnevno

Kibernetički napadi ponekad su opasniji za stabilnost europske demokracije i ekonomije nego tenkovi, ustvrdio je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u govoru o stanju EU prošloga tjedna, a jučer su njegovi suradnici u Bruxellesu otkrili kako misle jačati kibernetičku sigurnost u EU. Pod okriljem nove Agencije EU za kibernetičku sigurnost, organizirat će se godišnje “pokazne vježbe”, na kojima će predstavnici država EU uvježbavati ponašanje u kibernetičkim incidentima.

Ideja je i da se potakne dijeljenje obavještajnih podataka i drugih saznanja iz područja cyber sigurnosti, a države bi trebale uspostaviti centre za razmjenu i analizu podataka. Kao poticaj da učini nešto po tom pitanju, Komisija uzima podatke prema kojima je lani u EU zabilježeno više od 4000 napada ucjenjivačkim računalnim programima dnevno, a čak 80 posto europskih poduzeća bilo je izloženo jednom kibernetičkom napadu.

– Nijedna se država članica ne može sama boriti protiv izazova u području cyber sigurnosti. Našim se inicijativama jača suradnja i tako se države EU mogu zajedno suočavati s tim izazovima – rekao je Andrus Ansip, potpredsjednik EK.    

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije