Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"TRULA JABUKA"

Nokia tuži Apple

Nokia
AFP
22.10.2009.
u 20:49

Finski proizvođač mobitela tvrdi da je u proizvodnji iPhonea korišteno deset njegovih patenata koji čine osnove mobilne komunikacije, a za koje Apple nije platio nikakvu naknadu.

Tužba je podnesena sudu u američkoj saveznoj državi Delaware, a prema njoj svi modeli popularnoga Appleova mobitela koji su proizvedeni od 2007. do danas predstavljaju kršenje patentnog prava. Nokia ulaže velike novce u razvoj tehnologija mobilne komunikacije (nešto manje od pola milijarde dolara na godinu) i svoje rezultate dijeli s drugim proizvođačima uz odgovarajuću naknadu, međutim, za razliku od 40 drugih proizvođača mobitela, Apple nije Fincima platio ni centa.

- Odbijanjem da ugovori odgovarajuće uvjete za korištenje Nokijina intelektualnog vlasništva, Apple se pokušava besplatno "prišlepati" na Nokijine inovacije - izjavio je Ikka Rahmasto, potpredsjednik zadužen za pravna pitanja intelektualne svojine u Nokiji.

Deset patenata navedenih u tužbi tiču se tehnologija koje koriste svi uređaji GSM-a, UMTS-a i LAN (Local Area Network) standarda.

Tužba bi se mogla, kao što je uobičajeno, razvući i na nekoliko godina. Prošle godine je Nokia okončala sudsku bitku s američkim proizvođačem čipova Qualcommom koja je trajala tri godine i obuhvaćala više od deset odvojenih parnica na tri kontinenta. Kako obje tvrtke imaju dovoljno novca za najbolje odvjetnike, izgledna je duga pravna bitka koja nikome neće pretjerano koristiti. Na vijest o tužbi dionice Applea su na njujorškoj burzi pale 0.34 posto, a dionice Nokije su na helsinškoj burzi također zabilježile pad od 0.3 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije