Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVRATAK OTPISANIH

Nokia opet radi pametne telefone

09.09.2015., Zagreb - Baterija mobilnog telefona. Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filić/PIXSELL
02.12.2016.
u 20:27

Finci sada dolaze na Androidu, mogu li biti ozbiljan takmac?

Nokia je proizvodila legendarne mobitele koje će ljubitelji gadgeta i tehnologije zasigurno uvijek spomenuti kad ih se pita o najboljim, najkvalitetnijim i najpouzdanijim mobilnim uređajima u povijesti. Taj finski brend dugo je vladao svijetom gotovo nedodirljivo, a kada je krenula spirala smrti za biznis Nokije, pokušali su se spasiti prodajom Microsoftu, no ni to zapravo nije uspjelo.

Ipak, ono što ćemo iščekivati sljedeće godine njihov je novi mobitel. Naime, Microsoft je prodao ime odnosno brend HMD Globalu, tvrtki u Finskoj koju vodi Arto Nummela, bivši Nokijin menadžer.

Hoće li on uspjeti sada kao izazivač na gotovo prezasićenom tržištu premium mobitela, teško je prognozirati. Ono na što se kladi Nummela jest nostalgija i kvaliteta upakirana u jedinstven uređaj.

– Ljudi sada imaju razne pametne mobitele, no vole li ih doista i jesu li im odani? – kazao je u Nummela u jednom intervjuu aludirajući na nekadašnji odnos korisnika i brenda.

Ipak, kada je Nokia uljuljkana u protekle rezultate i uvjerena u neiscrpnu vrijednost svog brenda promašila trenutak i nije se razvila u skladu s trendovima na tržištu, i lojalnost se istopila. Novi uređaji s bržim operativnim sustavom, Appleovim iOS-om i Googleovim Androidom, brzo su privukli korisnike u svoje okrilje. Dakle, odanost ne postoji ako je proizvod zastario i ne ide ukorak s vremenom, vrijednost brenda ostaje tek nostalgična priča.

Uspjeh budućih Nokia koje će sada raditi na Androidu i proizvoditi se u Foxconnu bit će prije svega stvar inovacija, ali i marketinga. Iz ljubavi će mnogi posegnuti za novim smartphoneom, no ne i ostati vjerni ako ih proizvod razočara.

>> Hoće li ovaj put uspjeti? Otkriveno je kada se Nokia vraća na tržište pametnih telefona

Ključne riječi

Komentara 5

TH
than
01:28 03.12.2016.

Ovo na slici su stari modeli... Ali bas me zanima. Nokia se pokazala kao izuzetno kvalitetan prozivodjac... Pa da vidimo....

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
18:13 05.12.2016.

Da se bar vrate telefoni koji nisu pametni kao ovi "pametni". Moj sam odluči koga će nazvat i s kim će razgovarat.

AA
aabbcc
01:08 03.12.2016.

najkvalitetniji i ne treba im puno reklame, reklame je za robu koja tesko ide na trzistu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije