Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TESTOVI DOVRŠENI

Njemački znanstvenici razvili podvodne robote čije se kretanje može mijenjati pokretima ronilaca

ronjenje
Foto: Reuters/PIXSELL
08.12.2015.
u 10:01

Robot je razvijen u okviru europskog projekta CADDY

Njemački znanstvenici razvili su podvodne robote čije se kretanje može mijenjati pokretima ronilaca i testna faza na terenu uspješno je dovršena. 

Inženjer Andreas Birk sa sveučilišta Jacobs u Bremenu kaže da je znanstveni tim za robotiku opremio podvodno plovilo na daljinsko upravljanje specijalnim kamerama koje mogu obrađivati vizualne informacije i povinovati se uputama koje pokretima ruku daju ronioci.  

Robot je razvijen u okviru europskog projekta CADDY u kojem se istražuju mogućnosti interakcije između podvodnih plovila na daljinsko upravljanje i ronilaca tijekom složenih podvodnih misija poput arheoloških istraživanja.  

Podvodnim plovilima do sada se upravljalo putem kabela s broda ili s obale. Birkov tim za robotiku razvio je 3D sustav koji može odmah obraditi vizualne informacije.

Ronilac može podvodnom plovilu, primjerice, signalizirati da ga prati ili fotografira neki predmet ili napravi kartu određenoga područja.

>> Kako sam zahvalila robotu Alexi, virtualnom asistentu

>> Robot pored bolesničke postelje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije