Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sve ih je više

Nizozemska policija uskoro orlovima protiv dronova

Orao
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/2
13.09.2016.
u 14:33

Riječ je o niskotehnološkom rješenju za problem što ga imamo s visokom tehnologijom, rekao je glasnogovornik policije Dennis Janus.

Nizozemska policija uskoro će početi koristiti orlove u presretanju sve većeg broja bespilotnih letjelica te tako postati prva policija u svijetu koja koristi tisućljetnu metodu lova na moderne objekte. 

"Riječ je o niskotehnološkom rješenju za problem što ga imamo s visokom tehnologijom", rekao je za AFP glasnogovornik policije Dennis Janus.

Policija diljem svijeta koristi se raznim životinjama u svom poslu – konjima, u nekim zemljama devama te specijalno obučenim psima za drogu i eksploziv. Nizozemci će iskoristiti orlove. 

"Korištenjem ovih ptica i njihova životinjskog instinkta, nudimo učinkovito rješenje za ovu modernu prijetnju", kazao je Janus. 

Od početka prošle godine obavljen je niz testiranja s ovim pticama grabljivicama, a nizozemska policija izvijestila je da su rezultati jako dobri. 

Nizozemski policajci uspjeli su obučiti orlove da sruše dronove koji ometaju rad letjelica i, primjerice, spriječe njihovo slijetanje. U suradnji s tvrtkom za dresuru ovih ptica grabežljivica, orlovi su istrenirani da identificiraju i ščepaju dron te ga spuste na sigurno područje. 

Dakle, orlovi će se puštati u slučaju kad se pojavi bespilotna letjelica za koju se pretpostavlja da ugrožava javnu sigurnost, primjerice u slučaju osjetljivih državnih posjeta ili u neposrednoj blizini zračnih luka. 

"Moram istaknuti da za vrijeme testiranja nije ozlijeđen nijedan orao, no nijedan dron nije preživio", kaže Janus uz smijeh, odbacujući pritom zabrinutost i primjedbe što su ih iznosile organizacije za zaštitu prava životinja. 

Obuku s orlovima proći će stotinjak policajaca, a "leteći odred" u akciju će krenuti idućeg ljeta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije