Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKO GA DOBITI

Nikome dosad to nije uspjelo: Znanstvenici proučili ajnštajnij, mogao bi se koristiti i protiv raka

Foto: Pixabay
1/2
12.02.2021.
u 23:25

Prvi su put znanstvenici uspjeli proučiti element nazvan po slavnom fizičaru koji nastaje nakon eksplozije atomske bombe, nema ga u prirodi te ga je jako teško dobiti i u laboratorijskim uvjetima

Prva je hidrogenska bomba u povijesti detonirana 1. studenoga 1952. godine na otoku Elugelabu u atolu Enewetak na Maršalovu otočju (danas Maršalovi Otoci). Tom je prilikom u pokusu bombe Ivy Mike, dijela operacije Ivy, jedan od pilota izgubio život. Znanost je tada, osim potvrde koncepta takve bombe, dobila i dva nova elementa.

Kontaminirana pošiljka

U uzorcima prikupljenima nakon eksplozije potvrđena je i prisutnost elemenata za koje se smatralo da bi mogli postojati, no do tog trenutka takvo što nije bilo dokazano. Ta su dva elementa dobila imena po dvojici fizičara koji su imali ključni utjecaj na stvaranje atomske bombe, Enricu Fermiju i Albertu Einsteinu – fermij (fermium) i ajnštajnij (einsteinium). Potonji, atomskog broja 99, prije tjedan dana došao je ponovno u središte pozornosti svjetske znanstvene javnosti, stotinu godina nakon što je fizičar po kojemu je dobio ime postao dobitnik Nobelove nagrade.

Naime, tek su sada znanstvenici laboratorija Lawrence na sveučilištu Berkeley u Kaliforniji uspjeli proučiti neka njegova dosad nepoznata svojstva. Naime, ajnštajnija nema u prirodi te ga je jako teško dobiti i u laboratoriju. No, skupina znanstvenika na čelu s fizičarkom Rebeccom J. Abergel uspjela ga je temeljitije proučiti te je o tome napisan i rad i objavljen u časopisu Nature.

Naime, nikomu dosad to nije uspjelo, a sve je posljedica novog interesa za proučavanje takvih teških elemenata koje bi se moglo koristiti u inovativnim atomskim reaktorima ili čak i za liječenja raka. Inače se ajnštajnij proizvodi u Nacionalnom laboratoriju Oak Ridge u Tennesseeju, no zadnji je krug proizvodnje dr. Abergel propustila jer projekt za istraživanje elementa nazvanog po legendarnom fizičaru nije prijavila na vrijeme. Ipak, stjecajem okolnosti Oak Ridge je njezinoj znanstvenoj ekipi ipak odobrio znatnu količinu ajnštajnija, a to je golemih 250 nanograma.

A i ta je količina bila kontaminirana elementom susjednim ajnštajniju na periodičnoj tablici, kalifornijem. Ajnštajnij se, naime, dobiva kao nusproizvod pri dobivanju kalifornija, važnog elementa za nuklearne elektrane.

Kontejner i kratki rok trajanja

Posebnom metodom uspjeli su zadržati atome ajnštajnija te su na kraju dobili uzorak od 233 nanograma čistog ajnštajnija. I nije to bila jedina teškoća. Jedna od prepreka bio je i kontejner u kojem se ajnštajnij može sigurno držati. To je na kraju riješeno u laboratoriju u Los Alamosu gdje je atomska bomba i nastala i gdje je napravljen novi spremnik za znanstvenike koje je vodila dr. Abergel. To im je omogućilo da prouče izotop ajnštajnija koji je u svojoj jezgri imao 155 neutrona i 99 protona.

Bila je to verzija ajnštajnija s drugim najduljim vijekom trajanja prije propadanja jezgre, tzv. half-lifeom. Izdržao je 276 dana. Glavno otkriće bila je duljina veze između dvaju atoma, što je temeljno svojstvo koje upućuje na to kakva će biti reakcija s drugim elementima. Veza je bila znatno kraća. U ajnštajniju se 99 elektrona kreće iznimno brzo te je jako teško izraditi model koji bi točnije predvidio njihovo kretanje. 

Komentara 1

Avatar Tombstone
Tombstone
00:11 13.02.2021.

Dakle ako element nastaje kao poslijedica termonuklearne eksplozije u prirodi ga ima u ogromnim kolicinama, posto se takve eksplozije desavaju stalno na svim zvijezdama. Druga je prica razina nase tehnologije koja nam ne dozvoljava da do tamo dodjemo. Uz put, atomska bomba ne postoji, niti je ikada postojala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije