Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JAPAN

Nedostaje radnika pa skrb za umirovljenike preuzeli roboti

Reutars/PIXSELL
Autori: Hina, Dino Brumec
06.08.2019.
u 19:24

Jedan od glavnih razloga vodeće uloge Japana u naprednoj robotici u zdravstvu je loša demografska slika te države. Japanaca je sve manje i danas su najstarije društvo na svijetu – već je više od četvrtine stanovništva starije od 65 godina, a roboti su u toj zemlji dio popularne kulture

Zapadna društva sve su starija i imaju sve manje mladih radnika pa im prijeti nestašica onih koji će raditi u skrbi za starije osobe, no Japan je rješenje pronašao u – robotima.

U mnogim zapadnim društvima postalo je uobičajeno da se za građane treće dobi brinu njihova ne više toliko mlada djeca ili stariji zaposlenici.

Mladih radnika je sve manje, a rijetki žele raditi taj težak i slabo plaćen posao.

Japan je tom problemu doskočio uz pomoć robota. U Minami Tsukubi, domu za starije i nemoćne u blizini Tokija, njegovateljica Asami Konishi na kukovima nosi robotsku spravu koja joj olakšava rad.

– Pomaže mi kad trebam podići težeg muškog pacijenta – otkriva ta 34-godišnjakinja.

U tokijskom domu Shintomi stariji se rekreiraju uz Peppera, oko metar visokog humanoidnog robota velikih očiju koji predvodi zajedničko pjevanje. Telekomunikacijski i financijski div SoftBank prodao je oko 16 tisuća primjeraka tog robota, većinom u Japanu. Pepper komunicira s ljudima, odgovara na jednostavna pitanja poput „gdje je zahod?“, a zna se i okušati kao prodavač. Trenutačno ih u SAD-u radi nekoliko stotina, nudeći proizvode poput piva.

Jedan od glavnih razloga vodeće uloga Japana u naprednoj robotici u zdravstvu je loša demografska slika te države. Japanaca je sve manje i danas su najstarije društvo na svijetu – već je gotovo četvrtina stanovništva starija od 65 godina, a do 2050. se očekuje da će taj postotak biti veći od 40 posto. Već danas se ondje stariji brinu za starije.

Roboti su dugo i dio japanske popularne kulture. Amerikanci ih ne prihvaćaju tako brzo. Stručnjaci smatraju da je to dijelom zbog nerealističnih očekivanja i straha. U isto vrijeme, SAD, kao i druge razvijene ekonomije poput Njemačke ili Južne Koreje, gube udio mlađih radnika, onih koji su najsposobniji brinuti se za starije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije