Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE

NASA-in teleskop otkrio da se nešto čudno događa u svemiru: Uzrok toga ostat će misterija

Pexels
20.05.2022.
u 22:02

Pomoću tih podataka znanstvenici predviđaju da će se svemir udvostručiti u idućih deset milijardi godina

Podaci koji su se prikupili svemirskim teleskopom Hubble tijekom tri desetljeća doveli su NASA-ine znanstvenike do zapanjujućeg otkrića da se sa svemirom događa ''nešto čudno''. 

Kako prenosi Mirror, znanstvenici su uređaj koristili kako bi pokušali shvatiti koliko se svemir brzo širi, no ostali su zbunjeni jer se čini kako postoji određeno neslaganje podataka između njegove trenutne stope u usporedbi s opažanjima nakon Velikog praska koje je bilo prijee oko 14 milijardi godina. 

- Potraga za brzinom širenja svemira započela je 1920-ih godina s mjerenjima astronoma Edwina P. Hubblea i Georgesa Lemaitrea. To je 1998. godine dovelo do otkrića ''tamne energije'' - tajanstvene odbojne sile koja ubrzava širenej svemira - navela je NASA u priopćenju. 

- Posljednjih godina, zahvaljujući podacima s Hubblea i drugih teleskopa, astronomi su pronašli još jedan zaokret: nesklad između brzine širenja mjerene u lokalnom svemiru u usporedbi s neovisnim promatranjima odmah nakon Velikog praska, koja predviđaju drugačiju vrijednost širenja - dodaju. 

Kako su napisali, uzrok tog neslaganja ostaje misterij

- Ali Hubbleovi podaci, koji obuhvaćaju razne kozmičke objekte koji služe kao markeri udaljenosti, podupiru ideju da se događa nešto čudno, vjerojatno uključujući potpuno novu fiziku - napisali su. 

Pomoću tih podataka znanstvenici predviđaju da će se svemir udvostručiti u idućih deset milijardi godina. 

>> VIDEO Napravio rezervat za papige u vlastitom dvorištu: U njemu uživa preko 100 ptica


 
Ključne riječi

Komentara 22

PR
prajdali100
23:12 20.05.2022.

Počinjemo uviđati koliko ustvari malo toga znamo.Naše neznanje je beskonačno.

5S
505.scrtom
22:24 20.05.2022.

udvostručiti a ljudi jedva stigli do mjeseca koji se vidi prostim okom

PR
Pravednik69
03:20 21.05.2022.

Ma ne znate vi niš

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije