Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Napunite mobitele i laptope da ih se može provjeriti

Sigurnosna provjera na aerodromu
Foto: Reuters (Ilustracija)
09.07.2014.
u 12:15

Ako je baterija na gadgetima prazna pa ih se ne može provjeriti, putnik ih neće smjeti unijeti u avion; morat će ih ostaviti na aerodromu ili odustati od puta Reuters

Svi koji putuju u Sjedinjene Američke Države iz europskih zračnih luka morat će odsad dobro paziti kad krenu prema aerodromu da su im mobiteli, tableti i laptopi napunjeni. Jer ako nisu, mogli bi ostati bez njih. Američka administracija za sigurnost prometa (TSA) je, naime, zbog straha od novih terorističkih napada uvela nove, pojačane sigurnosne mjere na letovima iz Europe u SAD.

A ovaj su put na meti dodatnih provjera prije ukrcaja u avione elektronički uređaji koje putnici nose sa sobom, i to zbog zabrinutosti Amerikanaca da teroristička organizacija Al-Qa’ida razvija eksplozivnu napravu koja bi mogla proći nezapaženo kroz tradicionalne provjere u zračnoj luci, prvenstveno na rendgenskoj kontroli. Prema nekim informacijama, te bombe Al-Qa’idini stručnjaci namjeravaju upakirati u elektroničke uređaje poput pametnih telefona ili tableta.

Stoga su američke vlasti uvele nova sigurnosna pravila prema kojima sigurnosno osoblje na aerodromu može od putnika zatražiti da upali pred njima svoj, primjerice, iPhone ili Samsung Galaxy, iPad ili laptop, ako su ugašeni, kako bi se uvjerilo da se ne radi o eksplozivnoj napravi. Ako je baterija na tim uređajima iscurila i nije ih moguće upaliti, vlasnici ih neće smjeti unijeti u zrakoplov – morat će ih ostaviti na aerodormu ili odustati od putovanja. Osim toga, putnik s ugašenim mobilnim telefonom, tabletom ili laptopom mogao bi proći i dodatnu sigurnosnu provjeru prije ukrcaja u avion.

Amerikanci smatraju da će novi sigurnosni propisi, koji uključuju i detaljniji pregled obuće putnika, možda prouzrokovati kašnjenja u redu letenja, no ističu da u pravilu do toga ne bi trebalo doći i da neće biti većih neugodnosti za putnike. Smatraju da većina putnika na prekooceanskim letovima ionako dovoljno rano dolazi na aerodrom kako bi imali dovoljno vremena za sigurnosnu provjeru. Osim u Europi, nova pravila za ukrcaj putnika u avione za SAD vrijede i na Bliskom istoku i u Africi, no Amerikanci taje na kojim će točno letovima provoditi dodatne sigurnosne mjere.

>> Sigurnosna pravila koja morate znati prije putovanja zrakoplovom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije