Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Napokon se osniva prvi hrvatski venture capital fond

Bit će to desetogodišnji fond denominiran u eurima uz mogućnost produljenja na dvije godine. Financiranje fonda bit će javno i privatno, s najmanje 40 posto privatnog kapitala
09. srpnja 2015. u 08:32 1 komentara 641 prikaza
boris lalovac
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Ministar financija Boris Lalovac i voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Piñerúa potpisali su jučer u Banskim dvorima ugovor o kreditu za projekt poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo od 20 milijuna eura. Projekt predviđa osnivanje prvog hrvatskog venture capital fonda, kojim će upravljati privatno društvo za upravljanje fondovima, a bit će registriran kao zatvoreni fond i pod nadzorom HANFA-e.

Bit će to desetogodišnji fond denominiran u eurima uz mogućnost produljenja na dvije godine. Financiranje fonda bit će javno i privatno, s najmanje 40 posto privatnog kapitala.

– Projektom želimo potaknuti inovacije i poduzetništvo, ključne za snažniji privatni sektor – kazao je Piñerúa, dodavši da je to prvi takav projekt u regiji.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras najavljuje u sklopu projekta osnivanje i fonda za ranu fazu financiranja, s početnih 2,5 milijuna eura kapitala, koji će biti otvoreni fond, a njime će upravljati HAMAG-BICRO.

Neto iznos raspoloživ iz zajma za ulaganje fonda u projekte je 12 milijuna eura javnih sredstava i najmanje osam milijuna eura privatnih sredstava, što je ukupno 20 milijuna eura. Očekuje se da će fond izvršiti 20-ak ulaganja, kazao je Maras te dodao kako je najviši iznos ulaganja 10% vrijednosti fonda, odnosno 15% uz odobrenje Savjetodavnog odbora.

>>Hrvatska se zadužila za 6 milijardi kuna uz 4,5 posto kamate

>>Kome će Europa morati pomoći: Otpis duga nama još ne treba

Zanimljivo
Maknuli su tepih iz sobe, a ono što ih je dočekalo ispod iznenadilo mnoge: 'Nekada je bilo popularno'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • virkom:

    Dakle bez kontrole savjetodavnog odbora mogu izfinancirati 20-ak poduzeća. Koliko sam ja u fondove upućen, kao i u svakom način ulaganja ulagač participira na dobiti, ali u zatvorenom fondu preuzima i troškove gubitka. Osim toga prije isteka roka, u ovom ... prikaži još! slučaju 10 ili čak 12 godina godina ulagač ne može povući svoje novce. U slučaju - što je lako moguće - vlada "krivo" (ovisno o kutu gledišta) investira odu pare u vjetar i još možda gore. Baš me strašno zanima tko će biti dobitnici po max. 2 milijuna Eura iz fonda!? Ide li se grčkim principom ili će vlada ipak postupati pošteno pri raspodjeli novca? Vrijeme je da se opamete. 5 do 12 je!