Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podrška startup zajednici

Napokon fond od 40 milijuna za ulaganja u startupe

darko liović
Foto: Nina Đurđević/PIXSELL
14.11.2014.
u 18:00

Hrvatska će do kraja 2015. dobiti prvi venture capital (VC) fond usmjeren na ulaganja u startupe. Imat će 40 milijuna eura, odnosno nešto više od 300 milijuna kuna kapitala, što ga čini najvećim takvim fondom u jadranskoj regiji i u jugoistočnoj Europi...

Hrvatska će do kraja 2015. dobiti prvi venture capital (VC) fond usmjeren na ulaganja u startupe. Imat će 40 milijuna eura, odnosno nešto više od 300 milijuna kuna kapitala, što ga čini najvećim takvim fondom u jadranskoj regiji i u jugoistočnoj Europi.

Velik interes biznisa

Darko Liović, predsjednik agencije Hamag-Bicro, jučer je na konferenciji Zagreb Connect najavio da sve pripreme žele dovršiti do lipnja iduće godine. - Želimo kroz VC fond našim startupima omogućiti ostanak u Hrvatskoj i dati dodatni poticaj ubrzavanju razvoja hrvatskoga startup ekosustava, izjavio je Liović za Poslovni dnevnik.

Fond je osmišljen po modelu javno-privatnog partnerstva. Polovicu od 20 milijuna eura država želi osigurati zajmom Svjetske banke. Liović navodi da su pregovori s bankom u vrlo visokoj fazi i da bi mogli biti brzo zaključeni. Ističe da ostatak novca žele pribaviti iz privatnog sektora.

- Interes privatnog sektora za ovaj projekt je velik, ali vam o tome sada ne mogu ništa reći, kaže Liović. U lipnju žele raspisati javni natječaj za društvo koje bi upravljalo novim fondom. Plan je da zatim pobjednik natječaja što prije operativno krene s ulaganjima.

Prema izvorima iz investicijske branše, fond će imati i dio sredstava rezerviran za manje, tzv. sjemenske investicije. No, Liović to zasad ne može komentirati.

– Mogu reći tek da se Hamag-Bicro neće baviti selekcijom projekata za VC fond, već će to raditi društvo koje pobijedi na natječaju, a brojni ostali detalji o VC fondu predmet su razgovora sa Svjetskom bankom, naglašava Liović.

Hamag-Bicro želi da novi fond ne pruži startupima samo novac već i kvalitetnu podršku u rastu, tzv. pametan novac. S jedne strane to se očekuje od društva koje će upravljati fondom. Liović objašnjava da na tome radi i država na razvoju gospodarske diplomacije. Za Hamag-Bicro pak navodi da će u tom smislu dogodine ići u projekt jačanja konzultantskih usluga za izvoz.

Anđelima nova krila

– Želimo dodatno produbiti svijest o nužnosti proboja na međunarodno tržište, novcem iz strukturnih fondova poduprijet ćemo internacionalizaciju poslovanja, stvaranje kontakata u inozemstvu i utjecati na povećanje ponude konzultantskih usluga za izvoznike, kaže Liović.

VC fond neće biti jedini novi financijski instrument kojim žele potaknuti razvoj domaćeg startup ekosustava. Za iduću godinu, navodi Liović, rezervirali su sedam milijuna kuna za poseban program poticanja investicija poslovnih anđela. – Želimo vidjeti više investicija poslovnih anđela, pa ćemo 2015. svaku investiciju poslovnih anđela u domaće startupe do iznosa od 150 tisuća kuna pratiti s jednakim iznosom koji oni ulože, kaže Liović.

U tom bi slučaju Hamag-Bicro dodao još 150 tisuća kuna, pa bi ukupna investicija bila 300 tisuća kuna. Ta se mjera, tumači Liović, vani pokazala uspješnom u povećanju broja investicija u tzv. sjemenskoj fazi. – Startupima koji uspiju naša će se investicija biti zajam, a ako propadnu, tretirat će se kao nepovratna potpora zaključuje Liović.

>>Predstavljen Poduzetnički Forum HAMAG-BICRO-a

>>Potpisan sporazum koji pruža osnovna znanja poduzetnicima početnicima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije