Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Najpopularniji su gameri, no hit su i 'klinci koji se glupiraju ispred kamera'

Prvi ešalon domaćeg YouTube neba
04. rujna 2018. u 14:27 3 komentara 261 prikaza

Video od desetak minuta u kojemu osoba koja ga snima igra neku od najnovijih igrica. Ili s neslanim šalama koje dva brata priređuju jedan drugome. Ili pak video u kojemu djevojka objašnjava kako doći do savršenoga make-upa. To su samo neke od tema kojima se u svojim vlogovima bave youtuberi.

Oronula i hrđava Zagrepčani: Igrališta su grozna, Četvrti: Ulažemo puno u njih

Popularna društvena mreža, naime, odavno je prestala biti platforma koja služi isključivo gledanju glazbenih spotova. Danas je to virtualni prostor u kojemu pojedinci, mahom tinejdžeri i mladi u dvadesetima, objavljuju svoje videblogove i pritom – zarađuju. Koliko je YouTube preplavljen sadržajem, pokazuje podatak da se svake minute na njega učita oko 400 sati videomaterijala.

Ni hrvatski tinejdžeri ne zaostaju za svojim inozemnim vršnjacima pa njihovi YT kanali broje i po 700.000 pretplatnika. Kakav sadržaj nude publici, čime se bave i tko su, zapravo, najveće zvijezde domaćega YouTube neba?

Matematika je u YouTube svijetu i te kako bitna. Vloger je, naime, popularan onoliko koliko ima klikova, komentara, lajkova i, na kraju, pretplatnika, odnosno u YouTube žargonu, “subscribera”.

ilustracija Poštujte naše znakove MUP poziva vozače na pojačan oprez zbog početka nove školske godine

Na domaćem pijedestalu trenutačno se nalazi KingsOfFailsShow, odnosno KOFS. On je zapravo gamer koji u svojim videima isprobava najnovije iz svijeta igrica uz komentiranje svakoga koraka. Osim hvala o tome kako je zabavan i smiješan, u komentarima mu obožavatelji predlažu koje bi igrice još trebao isprobati.

Odmah iza KOFSA po popularnosti dolazi BloodMaster, također gamer na čijem je kanalu situacija jednaka: hvalospjevi i prijedlozi. YT kanal koji obiluje spačkama, pak, jest TheSikrt. Devetnaestogodišnjak koji snima skečeve s bratom u kojima se tuku na snijegu, ili šest sati provode zavezani konopom, ili pak pokazuju kako su preživjeli noć u šumi. Njegovi videi imaju stotinjak tisuća pregleda, a sam kanal nešto više od 300.000 tisuća “subova”.

Po spačkama i ludorijama poznat je i Scrille, na čijem kanalu piše da je “klinac koji se voli glupirati pred kamerama”. A za ta svoja glupiranja pred kamerama ima 328.000 vjernih pratitelja koji gledaju kako se Scrille kupa u kadi punoj gumenoj bombona i kakav je njegov komentar nakon što proba američki vojni obrok, crnu vodu, magičnu tabletu koja mijenja okus hrane...

Kada je riječ o popularnim youtuberima, nipošto ne treba zanemariti ni kanal Zakon Braće. Obiluje videima s najboljom montažom na domaćoj YT sceni iza kojih stoje braća LayZ i Dino. LayZ je pobjednik prve sezone natjecanja JoomBoos u kojemu se biraju najpopularniji youtuberi s najluđim videima.

A za sve one koji vole gledati savjetodavne videe, savršen je kanal Dennis Domian. Mladi riječki glazbenik mlađoj publici daje savjete te ih u videima upoznaje sa zlom sestrom blizankom Elizabetom, koja je njegov alter ego. Iako u YT svijetu prevladavaju dečki, među hrvatskim vlogerima našla se i Saamo Petraa.

Riječ je o jednoj od najbrže rastućih videoblogerica koja se bavi ljepotom, a otkriva i sve tajne savršenoga make-upa. Ima 157 tisuća pretplatnika, ali neki njezini videi imaju više i od 900.000 pregleda.

>> Pogledajte i video - Nesposobni kriminalci

roštilj
NIKAD JEDNOSTAVNIJE
Prvi put roštiljate? Olakšajte si život s ovim priborom!

A1 izdvaja za Vas

  • thu:

    E klinci, a jeste li porez platili?!

  • jurajuric118:

    dumb ass generacija. škola, vojska, ženidba i obitelj. mater vam vašu neodgojenu, lijenu, nesposobnu hebem.