Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOZVOLA USAF-A

Muskov SpaceX smije lansirati američke vojne i špijunske satelite

Elon Musk
Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija
27.05.2015.
u 08:59

Monopol na lansiranje vojnih i špijunskih satelita dosad je imao joint venture Lockheed Martina i Boeinga

Američko ratno zrakoplovstvo (USAF) odobrilo je privatnoj tvrtki SpaceX da lansira vojne i špijunske satelite, prenosi BBC. Tvrtka koju je osnovao Elon Musk, najpoznatiji kao čovjek iza automobilskog proizvođača Tesla, već je sklopila ugovore s NASA-om za prijevoz tereta i ljudi na Međunarodnu svemirsku postaju.

Od 2006. godine dosad joint venture Lockheed Martina i Boeinga imao je monopol na lansiranje vojnih i špijunskih satelita. SpaceX je dobio dozvolu nakon dvije godine razmatranja USAF-a.

SpaceX će prvu priliku za ulazak u novi biznis dobiti u lipnju, kada USAF planira otvoriti natječaj za lansiranje Lockheedovih GPS-satelita.

>> Evo koju zagonetku trebate riješiti na razgovoru za posao kod Elona Muska

>> Raketa Falcon 9 na ISS odnijela aparat za kavu, no opet nije uspješno sletjela na Zemlju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije