Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gameri, oprez

Može li igranje "pucačina" kao što je Call of Duty biti ratni zločin?

call of duty: modern warfare 3, igrice (1)
AFP/PIXSELL
08.12.2011.
u 11:37

Prema Ženevskoj konvenciji zločin može biti i vojna obuka, a ona može biti stvarna i virtualna

Vjerojatno ste se barem ponekad igrajući neku igru s "pucačinom" zapitali o mogućem štetnom utjecaju takvih videoigara, no jeste li ikada pomislili da igre poput "Call of Dutyja" mogu biti povezane sa stvarnim ratnim zločinima?

I dok glasnogovornik Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) Bijan Frederic Farnoudi tvrdi da se ratni zločini mogu počiniti samo u stvarnosti, a ne u virtualnom svijetu, neki njegovi kolege iz ICRC-a ne slažu se s time, prenosi Wired. Ovo se zanimljivo pitanje nametnulo na nedavnoj konferenciji Crvenog križa nakon pritužbe švicarskih udruga za zaštitu ljudskih prava Pro Juventute i TRIAL.

Christian Rouffaer, vođa ICRC-va projekta za međunarodno pravo i videoigre, ističe da je prema Ženevskoj konvenciji zločin i vojna obuka, a ona može biti i – virtualna. U slučaju zločina, kaže Rouffaer, ne kažnjava se samo vojnik, nego i onaj tko ga obučava, obrazuje i daje mu zapovijedi. A to može biti čovjek ili računalo.

Današnje su videoigre očito postale realistične do te mjere da se njima mogu obučavati pravi vojnici koji mogu počiniti prave ratne zločine.

Komentara 4

DU
Deleted user
22:21 08.12.2011.

Opet budalaštine i napadanje video igri. Da čovjek ne povjeruje kakve sve gluposti može pročitat! :-)))

SR
s☺r@n
08:35 09.12.2011.

Nasilne video igre treba zabraniti i kažnjavati izdavače.

KI
kitina
10:20 11.12.2011.

imam 40g i nakon napornog radnog dana, volim si malo poigrati neki \"fps\" jer me to opusti i odvede od stvarnih problema ove trule države, smatram da se to nemože prenjeti na okolinu ako je čovjek normalan. Nasiljem u okolini se bave \"tatini\" razmaženi sinovi koji su nedodirljivi i koji siguran sam ni neznaju što je to \"call of duty\", jer oni svoje frustracije smiruju tučnjavama i bijesnim autima, jer njihovi \"tatice\" mogu sve kupiti, kako aute tako i zakon.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije