Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.12.2016. u 07:26

Internet neće još u zadnje selo, barem ne svjetlovodnom niti. Sva sreća – imamo mobitele

Brz i jeftin internet svima diljem Lijepe Naše nova je parola koja je opsjela članove Vlade i zastupnike u saborskim klupama. Nekako su dokučili da bi im upravo ta tema mogla donijeti političke bodove uoči lokalnih izbora.

Ali i inače pridonijeti popularnosti pojedinaca na listama. Jer baš je super obećati prosperitet koji će donijeti izgradnjom nove infrastrukture za sve svoje glasače u svakom selu. Gotovo je nestvarno koliko se brkaju kruške i jabuke i kako se maše ovlastima u resorima, bez stvarne spoznaje koliko što doista košta, u kakvoj uniji država žive i kakva tu pravila vrijede.

 

Najnoviji hit je uspostava Središnjeg ureda za digitalno društvo, ureda za kojim vapi cijela ICT zajednica, tijela koje bi, zamišljali su, trebalo pomoći ICT sektoru, no prevarili su se.

Jer odjednom, iz te Mostove fotelje krenuo je glas kako će država graditi optičku infrastrukturu jer neće dopustiti nikakav monopol ni nepravdu, a samim tim cijene će pasti.

Ovlasti koje pripadaju nadležnom ministarstvu, koje se između ostalog tako i zove – mora, prometa i infrastrukture – prisvaja si sada Most.

Potom se cijela stvar zakomplicirala jer je Angela Merkel razgovarala s domaćim političarom i upozorila ga kako se to radi u Njemačkoj i EU. Premijer Plenković bio je oprezan i kazao, nakon ‘packi’, da će se smisliti model, neće se trošiti novac.

Naravno, HT je došao u fokus jer godinama lobira za povoljnije okvire ulaganja, a ipak je u većinskom vlasništvu DT-a, pa se i oko toga pletu priče. Potom je Most, oduševljen, predložio amandman, koji već stoji u prijedlogu Zakona i koji je već odavna trebao biti donesen, a EU prijeti i kaznom.

Istodobno, novac za gradnju pristupne mreže postoji i čeka projekte da se ‘povuče’. Ukratko, opća zbrka. A da nitko nikoga nije ništa pitao.

Da nikome nije palo na pamet pozvati sve dionike te priče za stol i povesti pravi dijalog koji doista ima cilj složiti se što je isplativo i što se može napraviti. Dok ne odluče sjesti i razgovarati, internet neće u zadnje selo, barem ne svjetlovodnom niti. Srećom, imamo mobitele. 

Ovako je bilo prije dvije godine, ništa se nije promijenilo, samo su akteri drugačiji: EU ima 'vreću' novca za brzi internet, znamo li je iskoristiti

>> HDZ i Most različito o načinu širenja brzog interneta i optike

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije