Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Monna City - prva 5G pametna klupa HT-a i Includea

5G pametna klupa građanima omogućuje besplatno spajanje na internet putem 5G tehnologije HT-a u središtu Zagreba
20. prosinca 2019. u 12:00 3 komentara 154 prikaza
Boris Drilo, član uprave HT-a, i Ivan Mrvoš, osnivač i direktor tvrtke Include, nakon potpisivanja ugovora
Foto: HT

Zahvaljujući suradnji Hrvatskog Telekoma s hrvatskom tvrtkom Include, nedavno je ispred sjedišta HT-a u Zagrebu ekskluzivno predstavljena prva 5G pametna klupa. Riječ je o jednoj od najnaprednijih pametnih klupa na tržištu, Monna City, kojom tvrtka iz Solina trenutno osvaja tržišta diljem svijeta.

'Žuti okvir' Ivan Mrvoš osvojio nagradu National Geographic u kategoriji Pristupačna i čista energija

Prva 5G pametna klupa građanima omogućuje besplatno spajanje na internet putem 5G tehnologije Hrvatskog Telekoma u samom središtu Zagreba i na taj im način pruža priliku da sami isprobaju sve prednosti mreže nove generacije. Osim solarnog napajanja i noćne rasvjete, ovu pametnu klupu odlikuju i mnoge dodatne mogućnosti kao što su punjenje električnih bicikla, nadzor javnih površina putem naprednih kamera i digitalno oglašavanje putem LCD ekrana.

5G standard povezivosti

“Iznimno smo sretni što smo svoj proizvod nadogradili 5G tehnologijom koja će za nekoliko godina biti novi standard povezivosti diljem svijeta. Ponosni smo što je Hrvatski Telekom prepoznao naše pametne klupe kao proizvod koji nosi dodanu vrijednost u ovom razdoblju brzih tehnoloških promjena. Ugradnja 5G tehnologije će našoj pametnoj klupi dati dodatnu prednost na globalnom tržištu, a sretan sam što će sve napredne funkcionalnosti klupe prvi na svijetu moći isprobati upravo naši sugrađani”, izjavio je Ivan Mrvoš, osnivač i direktor tvrtke Include. Zahvaljujući mrežnoj infrastrukturi Hrvatskog Telekoma, pametna klupa je nadograđena i uz uporabu radiofrekvencijskog spektra dodijeljenog u svrhu tehničkog i tržišnog ispitivanja spojena na testnu 5G mrežu, što će omogućiti da njezine napredne funkcije rade još brže i fluidnije. Upravo je razvoj 5G tehnologije jedan od važnih preduvjeta za stvaranje pametnih rješenja koja hrvatskim gradovima otvaraju nove razvojne potencijale. Hrvatski Telekom je prvi u Hrvatskoj i među prvima u Europi implementirao 5G tehnologiju, stvarajući tako preduvjete za brži gospodarski razvoj i bolju kvalitetu života.

NBIoT tehnologija #NEODUSTAJEM Znate li što je NBIoT tehnologija? Doznajte kako ju je Tomislav Božić iskoristio da pomogne Dubrovniku u pametnom upravljanju parkingom

“U Hrvatskom Telekomu ulogu u društvu vidimo vrlo jasno. Želimo sve građane povezati s prilikama koje nam donosi nova napredna tehnologija kako bi svi živjeli bolje već danas, a hrvatskim tvrtkama omogućiti da predvode u razvoju naprednih digitalnih usluga diljem svijeta. 5G pametna klupa je jedinstveni hrvatski proizvod i vjerujemo da će naša suradnja pomoći Include-u u daljnjem uspješnom pozicioniranju na tržištu”, istaknuo je Boris Drilo, član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

Include - zvijezda u usponu

Hrvatska tvrtka Include prošle je godine proglašena najbrže rastućom kompanijom srednje Europe u kategoriji “Rising Stars” prema izboru Deloittea. U svega tri godine tvrtka je uspješno instalirala više od 1250 Steora pametnih klupa na 49 globalnih tržišta u više od 260 gradova i tako postala jedan od najboljih proizvođača pametnog uličnog namještaja u Europi. Samo u 2018. godini 1.5 milijuna korisnika koristilo je Wi-Fi sustav putem pametnih klupa, a više od 250.000 koristilo je punjenje pametnih uređaja.

Biokemičarka Katalin Karikó
IZ KOMUNIZMA POBJEGLA U AMERIKU
Buran život znanstvenice koja je svijetu donijela spas od pandemije
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
  • znam:

    5G and Health: University of California San Francisco Dr. Devra Davis presents on the health issues of 5G.

  • znam:

    Iako nije klasificiran kao bolest, electromagnetic hypersensitivity (EH) je u nekim zemljama - uključujući Švedsku - priznat kao invalidnost. Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se najmanje 10 posto slučajeva EH može klasificirati kao "teški". Uz povećanu učestalost elektromagnetske preosjetljivosti, stručnjaci ... prikaži još!i predviđaju da će 5G donijeti porast novih pritužbi na fizičku bol, zajedno s još nepoznatim neurološkim poremećajima. Očekuje se da će štetni učinci 5G nerazmjerno utjecati na ranjive slojeve društva - poput trudnica, vrlo male djece, bolesnih i starijih pojedinaca.

  • znam:

    U studiji provedenoj na hebrejskom Sveučilištu u Jeruzalemu, znanstvenici su pokušali procijeniti kako 5G zračenje apsorbira koža. Tim - koji je uključivao fizičare i liječnike - došao je do neočekivanog zaključka. Pomoću optičke koherencijske tomografije, istraživači su otkrili da znojni ... prikaži još!i kanali na ljudskoj koži djeluju kao "spiralne antene". „To znači da su kanali djelovali kao receptori za 5G zračenje - omogućujući im ne samo da zahvaćaju zračenje, već ga koncentriraju i pojačavaju. Znanstvenici su već primijetili da EMF (električno i magnetsko polje) zračenje iz 5G može prodrijeti u ljudsku kožu do 1/64 inča - i da 5G zračenje prodire u kožu agresivnije od bilo koje druge vrste zračenja koja se trenutno emitira iz potrošačke elektronike. Iako 1/64 inča možda ne zvuči mnogo, fizičke posljedice mogu biti strašne. Reakcija tijela na zračenje izuzetno visoke frekvencije uključuje parasimpatički sustav, koji može utjecati na brzinu pulsa, znojenje i krvni tlak. (google translate)