Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Mobiteliranje i surfanje uskoro jeftinije i u zemljama regije

Plan da potpuno nestanu barijere kada se radi o mobiteliranju između EU i zemalja zapadnog Balkana koje sve pretendiraju ulasku u EU najavljen je još lani u svibnju za predsjedanja Bugarske. Sada je ideja o jedinstvenom komunikacijskom tržištu kada se radi o roamingu poprimila nove obrise
05. travnja 2019. u 15:05 6 komentara 439 prikaza
mobitel
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Mobiteliranje i surfanje internetom uskoro će biti jeftinije, a od 2021. istovjetno u EU i zemljama regije. Naime, ako na put odete u neku od zemalja regije -  Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Albaniju plaćat ćete roaming kao i za ostatak EU odnosno jednako kao i kod kuće, a za početak, od srpnja bit će 27 posto niže cijene.

Mobitel Roaming Hrvati se na zimovanju u EU koristili internetom 20 puta više nego lani

Zemlje takozvanog zapadnog Balkana dogovorile su se, piše Euractiv, da će sniziti cijene roaminga, odnosno da će mobiteliranja u inozemstvu cjenovno uskladiti s onim u EU. Ili, svi putnici iz  zemalja EU u zemljama zapadnog Balkana - Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Kosovu moći će razgovarati i surfati mobitelima jednako kao u cijeloj EU i naravno, obratno, piše Euractiv. Naime, roaming će zemlje zapadnog Balkana potpuno odbaciti 2021. godine, dok će u srpnju ove godine cijene sniziti 27 posto. Ugovor je potpisan na digitalnom summitu u Beogradu, koji je održan pod pokroviteljstvom EU-a, a Johannes Hahn, upravo o roamingu pohvalio se tvitom. 

Plan da potpuno nestanu barijere kada se radi o mobiteliranju između EU i zemalja zapadnog Balkana koje sve pretendiraju ulasku u EU najavljen je još lani u svibnju za predsjedanja Bugarske. Sada je ideja o jedinstvenom komunikacijskom tržištu kada se radi o roamingu poprimila nove obrise, a prvi korak  ili niže cijene dogodit će se u srpnju.

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije:

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
 • biga22:

  opet sve u Beogradu potpisano..Stvarno postaju lideri.

 • Avatar rubinet
  rubinet:

  Moja regija ,kao Hrvata i katolika , samo i samo je Europa.

 • busbus59:

  A što je to regija? Naziv za treću jugoslaviju?