Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nakon ukidanja naknade

Mobilni podatkovni promet na putu je 10 puta veći

Ilustracija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
03.12.2019.
u 19:18

Mobiteliranje zbog pristupa „u roamingu kao kod kuće” bilo je 12 puta veće u ljeto 2018. što je i rekordna potrošnja, kažu iz EK

Europska komisija objavila je prvo potpuno preispitivanje stanja tržišta roaminga iz kojeg se vidi da je ukidanje naknada za roaming u lipnju 2017. bilo vrlo korisno za putnike u cijelom EU. Mobilni je podatkovni promet na putovanjima u EU udeseterostručen u usporedbi s godinom prije uvođenja pristupa „u roamingu kao kod kuće”.

Postojao je strah od porasta domaćih cijena zbog ukidanja naknada za roaming, no dogodilo se suprotno, domaće cijene za mobilne usluge snižene su u cijelom EU. Upotreba podataka u roamingu unutar EU i Europskog gospodarskog prostora (EGP) dosegla je vrhunac u razdoblju godišnjih odmora u ljeto 2018. (treće tromjesečje) s 12 puta većim korištenjem mobilnih podataka u inozemstvu u usporedbi s razdobljem prije ukidanja svih maloprodajnih troškova roaminga.

Tijekom tog razdoblja količina telefonskih poziva u roamingu bila je gotovo trostruko veća. Na veleprodajnoj razini, jako sniženje maksimalnih cijena pridonijelo je daljnjem padu veleprodajnih cijena roaminga, a to ipak gotovo svim pružateljima usluga roaminga omogućuje da održivo posluju i uz ukinute naknade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije