Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Mobilna mreža HT-a spremna za 4G pametne telefone

4G
Hrvatski Telekom
PR
Autor
PR članak
02.11.2012.
u 10:15

Nakon što je ljetos povećao pristup 4G mreži u Splitu, Osijeku i Rijeci, Hrvatski Telekom je nedavno omogućio dostupnost mreže i za čak 50 posto Zagrepčana osiguravajući tako najveću pokrivenost superbrzim internetom u Hrvatskoj.

Trenutno se u Hrvatskoj na 4G mreži može surfati putem prijenosnih ili tablet računala, a HT korisnici će uskoro moći koristiti i smartfone budući da je mreža već spremna za novu generaciju 4G telefona. Mogućnost korištenja 4G pametnih telefona u svojoj mreži HT će komercijalno ponuditi vrlo skoro.

Istodobno, HT diljem Hrvatske proširuje dostupnost i brze 3G mreže.

Nedavno je, kao jedini operator, stanovnicima na najširem području središnje i istočne Hrvatske, omogućio surfanje na brzoj 3G mreži. Planovi, međutim, tu ne staju – namjera je brzi internet omogućiti svim korisnicima diljem Hrvatske.

Zašto je to tako važno?

Prema istraživanju Cisca, u svijetu, korištenje podatkovnog prometa u naglom je porastu. I dok još prije nekoliko godina korisnici nisu bili svjesni mogućnosti koje su im sada na mobilnoj mreži uobičajene, danas se predviđa da će do 2016. godine podatkovni promet u svijetu rasti po godišnjoj stopi od čak 78 posto. Na svjetskoj razini u 2016. mjesečni promet prijenosa podataka premašit će 10 eksabajta.

Taj će rast potaknuti nevjerojatan razvoj tehnologije i usluga koje će ljudima uvelike olakšavati život. Već sada, razvijene su inovativne usluge poput mobilnog zdravstva, televizije nove generacije (MAXtv To Go) ili Cloud usluga, a one će u 4G mreži doživjeti svoj puni potencijal. Primjerice, pomoću mobilnog zdravstva (m-health) pacijenti će uobičajene kontrole nakon ozbiljnih operacija obavljati iz svog doma, bez potrebe za direktnim kontaktom s liječnikom i putovanjima. To će biti moguće zahvaljujući naprednim uslugama i mobilnim uređajima s naprednim funkcijama. HT će svojim korisnicima vrlo skoro ponuditi takve uređaje, koji će koristiti brzine 4G mreže (LTE tehnologije).

Usluge za 4G pametne telefone

Ulaganje u brze mreže strateška je smjernica Hrvatskog Telekoma, tako je među prvima u regiji i Europi uključio i korisnicima ponudio 4G mrežu te ima najveću populacijsku pokrivenost brzim - 3G i 4G mrežama u Hrvatskoj. Uz daljnje širenje brzog interneta, uskoro će biti ponuđene i usluge za 4G mobilne telefone koje će u mjesečnoj naknadi objediniti SMS, razgovore i iznimno brz prijenos podataka.

Svi koji surfaju putem prijenosnog ili tablet računala već sada mogu koristiti superbrzi Internet uz Extreme Mobile net usluge.

Moderna 4G mreža HT-a temeljena je na naprednoj LTE tehnologiji i omogućava surfanje brzinama do deset puta većim nego što je to slučaj u prethodnoj generaciji, također brzoj 3G mreži. LTE tehnologija pruža jedinstveno iskustvo korištenja usluga koje zahtijevaju velike brzine bežičnog prijenosa podataka kao i brže pristupe aplikacijama poput video sadržaja (YouTube, MAXtv To Go i sl.), usluga u oblaku (Cloud Računalo, Spremalica), mrežnih igara te cijeli niz aplikacija baziranih na novim Web 2.0 standardima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?