Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prekršili obećanje

Microsoft odlučio pokopati brend Nokia

Nokia
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
24.10.2014.
u 07:15

Sljedeći model telefona Lumia zvat će se Microsoft Lumia

Obećavajuće poslovne rezultate za treći kvartal Nokia je dočekala uz vijest da njezino nekad slavno ime, koje je bilo sinonim za mobitel, odlazi u povijest. Američka kompanija Microsoft, koja je u travnju od Nokije potpuno preuzela poslovanje s mobilnim telefonima za 7,2 mlrd. dolara, objavila je u srijedu da od iduće godine prestaje koristiti naziv Nokia. Tako će se sljedeći model Lumia telefona zvati Microsoft Lumia.

Iako se po preuzimanju poslovanja s mobitelima obvezao da će zadržati brend Nokia još 10 godina, softverski div vrlo je brzo počeo s gašenjem finskog brenda.

Finci se snašli

Microsoft je tada bio objavio kako planira licencirati brend Nokia za jeftinije tipove mobitela na razdoblje od 10 godina, a koristiti njezino ime na pametnim telefonima ograničeno vrijeme, ne navodeći koliko bi to moglo biti. Novi predsjednik uprave Microsofta Satya Nadella počeo je smanjivati obujam operacija u segmentu proizvodnje mobilnih telefona. No nestanak naziva na mobitelima nije jedini problem za nekadašnje zaposlenike finske tvrtke. Naime, Nadella je u srpnju najavio otpuštanje čak 18.000 radnika Microsofta kao dio velikog restrukturiranja kompanije. Lavovski dio otpuštenih – točnije 12.500 ljudi – nalazi se u kontingentu koji je preuzet s akvizicijom Nokije.

Nakon što je ostala bez poslovanja s mobilnim telefonima, Nokia se fokusirala na telekomunikacijske mreže i izradu navigacijskih sustava. Kako stvari stoje, ovo veliko preoblikovanje poslovanja počinje davati rezultate. Kompanija iz gradića Espoo pokraj Helsinkija objavila je rast neto prodaje na 3,3 milijardi eura, što je prvi rast prodaje od prvog tromjesečja 2011. godine. Za rast prodajnih prihoda najzaslužniji su novi ugovori o isporuci telekomunikacijskim mreža u Europi, Sjevernoj Americi i Aziji. Valja podsjetiti da je Nokia ojačala suradnju s američkim operaterom Sprint koji namjerava ojačati svoju poziciju u odnosu na At&T i Verizon. Tu je i sklopljen ugovor s kineskim operaterom China Mobile vrijedan 970 milijuna dolara.

Nova snaga

Ipak, rast prodaje nije uspio spriječiti gubitak od 834 milijuna eura, ponajviše zbog otpisa dijela imovine. Predsjednik uprave Rajeev Suri tvrdi da treći kvartal pokazuje snagu Nokije u svijetu gdje tehnologija proživljava bitnu promjenu.

Finska kompanija objavila je da za cijelu godinu očekuje profitnu marginu malo iznad 11 posto, što je bolje od ranije očekivanih između pet i 10 posto.

>> Microsoft otkriva budućnost Windowsa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije