Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Korak u budućnost'

Microsoft kupuje Nokijine mobitele za 5,44 milijardi eura

nokia
Reuters/PIXSELL
Autori: ba/VLM, d.iv/VLM
03.09.2013.
u 07:03

Nokia je 2011. postala partner Microsofta čiji operativni sustav Windows pogoni njihove mobitele

Microsoft je objavio kako kupuje Nokijino poslovanje mobilnim uređajima i to za 5,44 milijardi eura, javlja Reuters. Stephen Elop, izvršni direktor finske Nokije pridružit će se Microsoftu nakon završetka transakcije.

Prema ugovoru, 3.79 milijardi eura se odnosi na veći dio odjela Uređaji i usluge, a 1.65 milijardi za patente. Za potrebe kupovine Microsoft će povući gotovinu iz svojih prekomorskih sektora, a sama transakcija bi trebala biti gotova do kraja prvog kvartala 2014. godine.

 

Nokia, nekoć svjetski lider u proizvodnji mobitela, danas se bori s izazovima koje su pred nju stavili proizvođači pametnih telefona kao što su Apple ili Samsung.

Konačan dogovor trebao bi biti postignut u prvom tromjesečju 2014., a trebaju ga odobriti Nokijini dioničari i regulatorna agencija.

Nokia je 2011. postala partner Microsofta čiji operativni sustav Windows pogoni njihove mobitele.

 - Ovo je hrabar korak u budućnost, situacija u kojoj dobivaju svi: zaposlenici, dioničari i potrošači, rekao je Steve Ballmer, izvršni direktor Microsofta koji je najavio odlazak iz te kompanije.

"Microsoft namjerava ubrzati rast svog udjela i profita u mobilnim uređajima putem brže inovacije, veće sinergije i ujedinjenja brendiranja i marketinga. Za Nokiju, očekuje se da će transakcija značajno povećati prihode, ojačati financijsku poziciju i osigurati čvrstu osnovu za buduća ulaganja", navodi se u zajedničkom priopćenju.

U sklopu ugovora u Microsoft prelazi glavni izvršni direktor finske tvrtke, Kanađanin Stephen Elop, koji je napustio Microsoft 2010. godine te ga se u posljednje vrijeme navodi kao mogućeg nasljednika Stevea Ballmera. Upravo je Ballmer bio kritiziran jer se Microsoft nije uključio u revoluciju mobilnih uređaja, predstavljajući tablet Surface tek u 2012. godini. Elopovo mjesto u Nokiji privremeno će naslijediti predsjednik odbora Risto Siilasmaa, dok tvrtka ne odabere novog direktora.

Microsoft u sklopu ugovora preuzima i Ashu, brend jeftinih mobilnih telefona namijenjenih tržištima zemalja u razvoju.

>> Zašto je pao iPhone – više se kupuju Samsung i Nokia

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije