Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Microsoft i EU završili desetogodišnji rat oko web preglednika

microsoft
Reuters
17.12.2009.
u 08:38

Microsoft je pristao dati podršku drugim preglednicima na svom operativnom sustavu i time okončao desetogodišnji spor s Europskom unijom. Microsoft je postigao sporazum s EU te omogućio Europljanima da izaberu preglednik koji žele, koji je istovremeno kompatibilan s Windowsima.

Microsoft je pristao dati podršku drugim preglednicima na svom operativnom sustavu i time okončao desetogodišnji spor s Europskom unijom. Microsoft je postigao sporazum s europskim povjerenstvom za zaštitu tržišnog natjecanja te omogućio Europljanima da izaberu preglednik koji žele, a koji je istovremeno kompatibilan s Windowsima, piše BBC. Naime, EU je tvrdio da Microsoft tjera potrošače da uz Windowse obvezno instaliraju i Internet Explorer, Microsoftov browser.

U ratu najvećeg softverskog diva i EU, Microsoft je bio kažnjen s ukupno 1,68 milijardi eura.

Povjerenica za zaštitu tržišnog natjecanja Neelie Kroes kazala je:

- Milijuni europskih potrošača imat će koristi od ove odluke jer sada imaju slobodan izbor koji web-preglednik žele koristiti.

N. Kroes tvrdi da će time potaknuti inovacije ostalih kompanija da nude bolje preglednike.

Internet Explorer koristi više od polovice svjetskih korisnika interneta, dok Mozillu Firefox koristi njih 32 posto, a norvešku Operu tek dva posto. Upravo iz Norveške stigla je velika podrška ovom uspjehu EU.

 

Ključne riječi

Komentara 1

VU
vulgaris
09:10 17.12.2009.

Već 4 godine na svojim računalima nemam instalirano ništa što je Microsoft proizveo. Nemam nikakvih problema u svakodnevnom radu, a ni virusa.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije