Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Metaverse ili vrli novi metasvijet

Morana Zibar
26.05.2022.
u 16:29

Pozdrav, ja sam Morana Zibar. Možda me poznaješ kao prevoditeljicu, malo teže kao bonvivanku i vjevericu zarobljenu u tijelu žene, ali gotovo sigurno kao lovkinju u Potjeri, nemilosrdnom kvizu znanja i koncentracije. A ovdje sam u potjeri za istinom, crno na bijelom, da ju svi vide. Slobodno pročitaj i saznat ćeš što je to točno Metaverse.

Ovako na prvu, metaverse mi zvuči kao neko tajanstveno mjesto na kojem se superjunaci povremeno nađu da filozofiraju. Batman skuha čaj pa onda on, Dr. Strange, Iron Man i Spiderman, ili tko već navrati taj dan, sjednu i raspravljaju... Što je bilo prije, superkokoš ili superjaje? Kad je etično upotrebljavati supermoći, a kad ne? Moglo bi proći, ali metaverse ipak nije to! On svakako jest super, ali u njemu junaci možemo biti svi mi.

Složenica nastala od riječi meta (iza, nakon) i universe (svemir, univerzum), metaverse je vrli novi svijet koji polako otvara svoja vrata i predviđaju mu veliku budućnost. Gdje se nalazi taj novi univerzum? Pa onkraj ekrana. Ispred ekrana imamo ovaj naš dobro poznati fizički svijet – ondje potok, ovdje cvijet – a s druge strane... E, tu se više ni Alisa ne bi snašla. Metaverse nije jedno određeno mjesto ili jedna konkretna platforma, nego skupno ime za digitalni svijet u kojem živimo svoje paralelne, virtualne živote. Ali ne u smislu klikanja vijesti, slanja e-mailova, komentiranja na društvenim mrežama, nego razina više. Puuuno više. Metaverse su sve platforme u kojima postajemo trodimenzionalna digitalna verzija sebe, najčešće kroz neki avatar, snalazimo se u digitalnom okruženju i komuniciramo jedni s drugima. Tvoje tijelo možda sjedi za laptopom, možda nosiš naočale za virtualnu stvarnost, ali ti se zapravo krećeš po sasvim drugoj stvarnosti. Koja postaje sve složenija i složenija.

Zamisli da dođeš doma s posla, svega ti je dosta, želiš nekamo pobjeći. Nekad bi tome možda poslužio chat ili videoigra, ali stvari su bitno napredovale. Sad se prištekaš na internet, doslovno uđeš u virtualni 3D svijet i postaneš netko potpuno drugi – na primjer, zgodna manekenka s glavom jednoroga! Jer, zašto ne? Istražuješ, upoznaješ tuđe avatare, tražiš prijateljstvo, ljubav, razbibrigu, uzbuđenje, sljedbenike, virtualne valute, što god. To je metaverse, a njegovo doba tek dolazi. Zamisli ga kao golem kibernetički zabavni park pun svakojakih atrakcija i iskustava. Već sad možeš igrati igre poput Robloxa, Fortnitea ili Minecrafta u kojima ne upravljaš izmišljenim likovima, nego sam postaješ aktivan sudionik. Natakneš one futurističke VR naočale i rukavice i uz pomoć virtualne ili proširene stvarnosti kao da se teleportiraš u potpuno novu dimenziju, iako i dalje stojiš u papučama u svojoj sobi. Možeš posjećivati virtualne izložbe ili koncerte, učiti kroz simulacije. I slobodno reci hvala Telemachovoj 5G mreži!

Mogućnosti su nevjerojatne i sve ide u smjeru toga da će naši paralelni virtualni životi u metaverseu jednog, ne tako dalekog dana, biti sastavni dio svakodnevice, kao odlazak do frižidera. Živi bili pa metavidjeli! Super je što nam ne treba metavid da bi osvijestili kako je Ookla®, svjetski lider u testiranju i analizi interneta i tvrtka koja stoji iza Speedtesta®, potvrdila da od svih mobilnih operatora u Hrvatskoj Telemach postiže najveće 5G brzine downloada i uploada*. Najbolje za kraj, te brzine nisu daleka budućnost, niti metabudućnost, nego su tu, danas s nama. Provjeri, nemoj vjerovati svemu što pročitaš.


*Na temelju analize Ookla® Speedtest Intelligence® o medijanu 5G download i upload brzina u Hrvatskoj za prvi kvartal 2022. Žigovi Ookla koriste se pod licencom i u dozvoljenom obliku.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije