Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Mariborsko superračunalo trebalo bi biti među najjačima na svijetu

Cilj programa HPC RIVR je da Europska unija u konačnoj fazi dobije deset takvih sistema, kako bi se na tom polju približila SAD-u, Japanu i Kini, vodećim zemljama na tom području
27. studenoga 2019. u 23:30 2 komentara 284 prikaza
Ilustracija
Foto: Felix König/DPA/PIXSELL

U Mariboru je u srijedu simboličkim pritiskom na tipku pokrenuto Superračunalo HPC RIVR @ UM, na čijem se temelju do kraja iduće godine treba razviti superračunalni sustav koji će biti među 40 najjačih na svijetu.

Matrix Život u Matrixu Rađamo se, patimo i ratujemo u programu koji nadzire superračunalo

Računski kapacitet prototipa s radnim nazivom Maister je do 244 TeraFLOPS, dok će primarno superračunalo biti 50 puta jače, kazao je prorektor Sveučilišta u Mariboru Miralem Hadžiselimović, na svečanosti simboličkog pokretanja tog projekta kojemu su nazočili i premijer Marjan Šarec, te ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek.

Usporedno s radom na superračunalnom sustavu u Mariboru radi se na izradi sistema servera za pristup tom sustavu, što je povjereno Fakultetu za informatiku u Novom Mestu. Vrijednost svih radova na projektu izrade i dogradnje mariborskog superračunala, čiji prototip ima radni naziv "Vega", iznosi oko 20 milijuna eura, od čega je većina sredstava osigurana iz Europskog fonda za regionalni razvitak.

Rektor mariborskog sveučilišta Zdravko Kačič kazao je da se radi o projektu važnom za svu Sloveniju, njene znanstvene ustanove i ekonomiju, osobito jer će gospodarstvo u toj slovenskoj regiji postaviti u novu ulogu, kad će i vlastitim znanjem moći konkurirati razvijenijim sredinama u Europi i svijetu, dok je premijer Marjan Šarec kazao da mariborska regija na taj način ulazi u digitalno razdoblje.

Google Quantum Sycamore Googleovo računalo za deset godina dizajnirat će lijekove

Mariborski superračunalni sistem nastaje u okviru europskog projekta "Nadgradnja nacionalnih istraživačkih  infrastruktura" (HPC RIVR) i jedan je od osam takvih sustava čija gradnja u Europi je trenutačno u tijeku.

Cilj programa HPC RIVR je da Europska unija u konačnoj fazi dobije deset takvih sistema, kako bi se na tom polju približila SAD-u, Japanu i Kini, vodećim zemljama na tom području.

Toni Kukoč
Legenda Bullsa
Proslavljeni Hrvat prodao kuću za skoro 6 milijuna kuna, pogledajte o kakvoj je ljepoti riječ
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti