Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bad Rabbit

Pojavio se novi opasni virus - napadnuta zračna luka, podzemna...

virus
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
25.10.2017.
u 12:50

Većina žrtava nalazi se u Rusiji, a slični napadi, ali u manjem broju, zabilježeni su u Ukrajini, Turskoj i Njemačkoj

Nakon WannaCrya i ExPetra pojavio se treći veliki virus ove godine, upozorava ruska antivirusna tvrtka Kaspersky Lab.

Novi malware pod naslovom Bad Rabbit (zločesti zec) zarazio je nekoliko velikih ruskih medija, a među potvrđenim žrtvama su agencija Interfax te Fontanka.ru. Međunarodna zračna luka u Odessi prijavila je cyber-napad na svoj informacijski sustav, iako nije jasno je li riječ o istom napadu. BBC piše da je napadnuta i podzemna željeznica u Kijevu.

Kriminalci koji stoje iza Bad Rabbita žrtve ucjenjuju tražeći odštetu od 0,05 bitcoina, što je oko 1800 kuna, a zasad nije poznato je li moguće povratiti dokumente koje je virus šifrirao.

Napad se odvija tako da žrtve skinu lažni instalator za Adobe Flash sa zaraženih stranica i ručno pokrenu .exe datoteku, čime dolazi do zaraze, navodi Kaspersky, čiji su istražitelji otkrili niz kompromitiranih stranica, a mahom je riječ o novinarskim i medijskim kućama.

Većina žrtava nalazi se u Rusiji, a slični napadi, ali u manjem broju, zabilježeni su u Ukrajini, Turskoj i Njemačkoj. Američki dužnosnici rekli su da su zaprimili više prijava o Bad Rabbitu u mnogim zemljama.

- U nekim tvrtkama rad je potpuno paraliziran, serveri i radne postaje su kriptirani - rekao je šef ruske tvrtke za cyber-sigurnost Group-IB Ilja Sačkov.

Komentara 1

Avatar MK
MK
13:31 25.10.2017.

"Rusi začuđeni hrvatskim postupkom" a ja sam "začuđen" ovakvim propagandnim clancima bez imena i prezimena... (opet Autor: xy)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije