Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pouzdano i sigurno

Ljetovanje iz noćne more

12.08.2019.
u 15:44

"Ispostavilo se da njezin novi mobitel nije imao Google Maps, zbog čega su se vrlo brzo izgubili. Dodatno je otežalo to što ju je izdala i baterija pa nije mogla ni skinuti alternativu"

Srpanj je započeo savršeno. Vrijeme je bilo izvrsno, temperatura mora obećavajuća, a obitelj Matić iz Zagreba je napokon dočekala i taj dan. Iako se odlasku na more uvijek najviše raduju najmlađi, ovog puta je to bila najstarija kćer Nika. Osim odlaska na novu destinaciju, veselio ju je i novi mobitel koji je dobila za uspješnu maturu i upis na fakultet.

„Trebali ste vidjeti ta lica“

„Kad smo se uključili na autocestu, Nika je odmah počela puštati glazbu preko svog mobitela. Ma to su trenuci za koje se živi. Suprugu i meni je počeo godišnji, svi smo pjevali i smijali se, a dan je predivan. Nije bila ni neka posebna gužva na cesti.“ prepričava nam Vanja Matić.

Međutim, kako kaže, prvi problemi su počeli kad su se isključili s autoceste. „Rezervirali smo kućicu uz more u jednom novootvorenom kampu koji je bio smješten izvan samog mjesta. S obzirom na to da je navigacija u našem autu nešto starija, kamp nije bio dostupan u tražilici. Kako suprug i ja nismo baš stručnjaci za tehnologiju, ponadali smo se da će Nikin novi mobitel biti od pomoći.“ Međutim, ispostavilo se da njezin novi mobitel nije imao Google Maps, zbog čega su se vrlo brzo izgubili. Dodatno je otežalo to što ju je izdala i baterija pa nije mogla ni skinuti alternativu.

„Nek je najgore prošlo“

„Izgubili smo se i lutali više od sat vremena. Bilo je baš strašno jer se već spustio mrak i nigdje nismo sreli nekoga kog bismo pitali za upute. Na kraju smo zvali ljude s recepcije kampa koji su nam jedva nekako pomogli jer im zbog mraka nismo znali objasniti gdje smo točno. Šalili smo se kako nam se sad više sigurno neće dogoditi ništa loše do kraja ljetovanja jer smo odradili svoje već prvi dan“ prisjeća se suprug Zlatko. Idućih par dana je bilo sve u redu, ali onda su se odlučili otići do grada i sve je krenulo nizbrdo. „Prvih par dana sam više uživala u moru i druženju sa svojima pa i nisam baš previše marila za fotke i društvene mreže, ali kad smo došli u grad sam ipak htjela to obilježiti jednom objavom. Dobila sam obavijest o besplatnoj Wi-Fi mreži u blizini na koju sam se i spojila, a do kraja dana su se na mobitelu počele događati jako čudne stvari.“

Nakon što se mobitel počeo neobjašnjivo zamrzavati, odlučila se nazvati svog rođaka koji je po struci informatičar. „Rekao mi je da su takve besplatne mreže obično zamka i kako sam najvjerojatnije skinula nekakav malware, ali mu nije bilo jasno kako se to dogodilo na novom mobitelu jer je Google Play Protect to trebao spriječiti. Na kraju se ispostavilo da nisam ni imala Google Play Protect i stvarno je bilo pitanje vremena kada će se nešto slično dogoditi.“

„Govorili smo Niki da je dobro što još nema puno osobnih podataka na mobitelu i da ćemo mobitel popraviti čim dođemo doma. Međutim, dan prije nego smo trebali ići doma joj je netko ukrao mobitel. Samo joj je to trebalo.“ govori nam Vanja.

„To smo trebali napraviti i prvi put“

Kako kažu Vanja i Zlatko, Nika stvarno nije zaslužila da joj tako uspješno ljeto pokvari mobitel zbog čega su se odlučili nagraditi je onako kako su, po njihovom mišljenju, trebali odmah. „Nika od jeseni kreće na fakultet i mora sa sobom imati nešto pouzdano“, zaključuju Matići.

„Ovaj mobitel je birala ona, ali ovaj put se odlučila to prepustiti svom rođaku. On nam je odmah bez imalo dvojbe sugerirao jedan od uređaja iz Samsung Galaxy S, Galaxy Note ili Galaxy A serije i rekao kako s nijednim ne možemo pogriješiti.“ govori Zlatko. „Kako mi je nećak rekao, imaju vrhunsku bateriju koja se sigurno neće isprazniti od cjelodnevnog slušanja glazbe, kao i impresivan zaslon te kameru najviše rezolucije. A kaže i da se sigurno nikad nećemo ni izgubiti jer već dolazi s unaprijed instaliranim setom Google aplikacija među kojima je i Google Maps“ prepričava nam Zlatko.

Niku je oduševio i unaprijed pripremljeni Google Play Protect pomoću kojeg više neće morati brinuti o sigurnosti svog uređaja, a ako ga ikad izgubi moći će ga pronaći putem aplikacije Find My Device koja joj omogućuje lociranje mobitela preko računala prijavom na svoj Google račun. Također može ostaviti i poruku osobi koja ga pronađe, a u krajnjem slučaju, može obrisati sve svoje osobne podatke s mobitela kako njena sigurnost ne bi bila ugrožena ni na koji način.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije