Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Kurz: Cilj nam je da Austrija bude jedna od vodećih digitalnih nacija u Europi

„Držim apsolutno realističnim ciljem, također pokriti bitne dijelove ruralnog prostora do 2023. godine“, napomenuo je Arnoldner, najavivši ulaganje A1 Grupe u ovaj projekt budućnosti u visini od oko 450 milijuna eura
20. siječnja 2020. u 15:11 1 komentara 188 prikaza
Kurz
Foto: Snježana Herak
Pogledajte galeriju 1/3

A1 Telekom Austria Group 25. siječnja kreće u Austriji u novu fazu daljnje izgradnje 5G mobilne mreže, najbolje kombinacije najveće optičke mreže i najbrže tehnologije, rekao je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Saveznom kancelarstvu u Beču šef austrijskog Telekoma, vodećeg pružatelja digitalnih usluga i komunikacijskih rješenja u srednjoj i istočnoj Europi Thomas Arnoldner, u nazočnosti austrijskog kancelara Sebastiana Kurza. Dodao je kako je u prvom koraku planirano staviti u pogon 350 5G lokacija u 19 austrijskih općina.

NOVI SVIJET Ovo je 5 industrija koje će imati najviše koristi od 5G tehnologije

„Držim apsolutno realističnim ciljem, također pokriti bitne dijelove ruralnog prostora do 2023. godine“, napomenuo je Arnoldner, najavivši ulaganje A1 Grupe u ovaj projekt budućnosti u visini od oko 450 milijuna eura.

„Naš je cilj da Austrija bude jedna od vodeća digitalnih nacija u Europi. Za to nam je potrebna dobra pokrivenost vrlo brzim širokopojasnim vezama u cijeloj Austriji. Želimo, prije svega da od tog razvoja profitira ruralno područje“, rekao je kancelar Kurz.

Ministrica za digitalizaciju i gospodarstvo Margarete Schramböck je rekla da digitalizacija treba biti „motor za društvo, gospodarstvo i upravu“. Istakla je kako je riječ o prvoklasnom razvojnom resursu koji zajedno s projektima i upravljačkim znanjem može postići i podići kvalitetu života u cijeloj Austriji, pogotovo na gospodarskom području, omogućavanjem podizanja konkurentnosti na domaćem i svjetskim tržištima.

5G Nove mogućnosti Hrvatska sela i otoci konačno će uz 5G mrežu imati superbrzi internet

„Za to je prvo potrebno izgraditi dobru prateću infrastrukturu“, dodala je, napomenuvši kako će nadležne austrijske institucije učiniti sve da se stanovništvo, posebno starije generacije, upozna s novinama u austrijskom društvu, te mala i srednja poduzeća kao i javna uprava adekvatno pripremi na digitalnu budućnost. Schramböck je rekla kako se Austrija kreće u dobrom smjeru i da je što se tiče digitalizacije u Europi došla sa šestog na treće mjesto.

Ministrica poljoprivrede Elisabeth Köstinger je rekla da su „učinkovite širokopojasne veze i 5G mreža teretne rute 21. stoljeća“. Napomenula je kako je brza 5G internetska mreža važna i za postizanje „jednakosti razvoja između urbanog i ruralnog područja“.

Marcus Grausam iz A1 Grupe je rekao kako je ulaganje u ultrabrzi 5 gigabitni internet „slijedeći kamen temeljac za digitalnu budućnost Austrije“. Zamoljen da komentira izjave kritičara koje zabrinjava kineski tehnološki koncern Huawei, po pitanju 5G internetske mreže i eventualne mogućnosti njene zloupotrebe u špijunske svrhe, austrijski kancelar Kurz je rekao kako se dobro pazi na „maksimalnu sigurnost“, ali i jedan „ tehnološki neutralan nastup“. Po svemu iznesenom očito je riječ o pravoj (r)evoluciji koja će uskoro zahvatiti sve krajeve Austrije.

VIDEO Xiaomi testirao svoj Mi Mix 3 5G mobitel u centru Zagrebu

Sutra ekskluzivno čitajte
Nakon dana šutnje Škoro otkrio zašto je otišao i tko mu podmeće
Ivan Katanušić
Paraolimpijske igre
Priča paraolimpijca: „Ja se probudim sa svojom boli, pobijedim ju, a onda idem na teren pobijediti protivnika“
  • znam:

    Za ovaj vikend organiziran je protest protiv 5G u 32 zemlje, preko 195 gradova ukljucujuci i Bec. Prema navodima, u HR protest ce se odvijati u 6 gradova. Poseban poziv da potpisu International Appeal STOP 5G on EARTH and in ... prikaži još! SPACE je upucen astrofizicarima i astronomima; do sada je potpisalo 263 astronoma iz 25 zemalja svijeta, bez predstavnika iz HR.