Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sina Estavi

Kupnju tvita za 2,9 milijuna dolara usporedio s Mona Lisom: 'Tko zna kolika će biti cijena za 50 godina'

FILE PHOTO: The Twitter App loads on an iPhone in this illustration photograph
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.03.2021.
u 10:34

Tvit u kojem je pisalo "samo postavljam svoj twttr", objavljen je 21. ožujka 2006. godine, a prodan je na dražbi za dobrotvornu organizaciju koja pomaže obiteljima u Africi

Izvršni direktor blockchain firme Bridge Oracle Sina Estavi koji je za 2,9 milijuna dolara kupio prvi tvit ikada objavljen na društvenoj mreži Twitter izjavio je kako tu kupnju smatra mudrom investicijom. 

"To je dio povijesti u obliku digitalnog sredstva. Tko zna kolika će biti cijena prvog tvita za 50 godina", rekao je Estavi govoreći o objavi koju je napisao Jack Dorsey, osnivač Twittera. 

Estavi je usporedio je svoj novostečeni tvit s Mona Lisom Leonarda da Vincija, a stručnjaci se slažu da je prvi tvit osnivača Twittera vrlo vrijedna imovina, piše BBC.

Tvit u kojem je pisalo "samo postavljam svoj twttr",  objavljen je 21. ožujka 2006. godine, a Dorsey ga je na dražbi prodao za dobrotvornu organizaciju koja pomaže obiteljima u Africi. 

Estavi, izvršni direktor tvrtke za kriptovalute Bridge Oracle, kupio je tvit koristeći eter, suparničku valutu bitcoinu. Tvit je prodan kao nezamjenjivi token (NFT), jedinstveni digitalni certifikat koji navodi tko je vlasnik fotografije, videozapisa ili drugog oblika internetskih medija.

"Vjerujem da je to tržište u usponu i da je to samo početak. Svi oblici digitalne umjetnosti i kreacije poput glazbe, fotografija, videozapisa, tvitova i postova na blogovima mogu se trgovati u obliku NFT-a",  rekao je Estavi za BBC te dodao kako su njegovi investitori i kolege zadovoljni

"Znaju vrijednost i buduću cijenu ovog NFT-a i utjecaj koji je imao na društvene medije", tvrdi. 

Isto mišljenje dijele i stručnjaci koji navode kako bi ta kupnja uistinu mogla biti dobra investicija. 

"Posjedovanje prvog tvita u budućnosti može se gledati gotovo kao prvo izdanje rijetke knjige", rekla je Cathy Hackl, stručnjakinja za društvene mreže.

Ključne riječi

Komentara 2

ZN
znam
09:46 26.03.2021.

Molim vas prestanite sa ovim glupostima.

IG
igorl
13:10 25.03.2021.

Kupovina tweeta je glupost. Ajdmo reci da ima, ako nista drugo - marketinsku virjednost (oglasi u svim svjetsnim novinama bi kostali vise ot tih 2 mil dolara koliko je platio tweet. NFT-ovi stvarno mogu imati dobru buducnost ako se uvijeze. I postaju ugovor izmedju vlasnika i korisnika. Mozes npr. kupiti prava na neku pjesmu u obliku NFT-a, a zatim svi koji je slusaju moraju platiti cent ili dva vrijednosti ethera da bi je poslusali. Samim time pjesma ima neku intrinsicnu vrijednost i imas ugovor koji se ne moze zaobici (transakcija par ethera za tri minute najma kopije).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije