Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INFOBIP

Kroz sustav vodnjanske tvrtke dnevno se u svijet isporuči više od sedam milijardi sms poruka

Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/2
02.07.2019.
u 21:32

Jedna od najpoželjnijih IT tvrtki jest Infobip, gigant iz Vodnjana, o čemu svjedoči i nagrada Ernst & Young koju su dobili kao poduzetnici za 2018. godinu

Gigant iz Vodnjana, InfoBip, najveća je naša IT kompanija. Nema tu puno rasprave. Samozatajni Silvio i Roberto Kutić te Izabel Jelenić u pitomoj su Istri stvorili globalnu snagu bez koje danas teško mogu i tvrtke poput, primjerice, Ubera. Kroz sustav vodnjanske tvrtke dnevno se u svijetu isporuči više od sedam milijardi SMS poruka, Infobip se može povezati praktično s cijelim svijetom, može doprijeti do sedam milijardi ljudi i stvari.

Danas tvrtka ima 60 ureda na šest kontinenata. Daleko je Infobip došao u 13 godina otkako je tvrtka osnovana. Počeli su u garaži, Silvio je 2001. godine radio na softverskom projektu Virtualna općina, dvije godine poslije priključio mu se Izabel s kojim je zajedno programirao u svojoj garaži. Radeći na Virtualnoj općini prepoznali su da SMS kanal ima najviše potencijala za poslovnu komunikaciju s krajnjim korisnicima. Kutić i Jelenić na tehničkoj platformi za dostavu poruka radili su nekoliko godina – mijenjali je, testirali, usavršavali. Nekoliko je pokušaja propalo prije nego što su izgradili proizvod koji je uspio na tržištu. Nisu očekivali da će Infobip, tvrtka koju su osnovali 2006. godine, jednog dana imati 1200 zaposlenih širom svijeta.

Sve ovo prenosimo iz naše reportaže o Infobipu koju smo objavili krajem listopada 2017. godine. Bilo je to prvo ozbiljno “outanje” tvrtke koja se natječe u jednom od najkompetitivnijih segmenata, a s čijim se proizvodima možda susrećemo i svaki dan, a da toga i nismo svjesni. Recimo, ako ste iskoristili mogućnost dvostruke potvrde svojeg identiteta, primjerice na nekoj društvenomrežnoj platformi, jedan lozinkom, a drugi SMS-om. Sustav će vas u tom slučaju tražiti da unesete kod koji će vam na mobilni uređaj stići SMS-om. Ta je poruka stigla preko Infobipa. I takvih usluga ima cijeli niz.

Dovršetak izgradnje kampusa Pangea u Vodnjanu doveo je Infobip na nacionalne dnevnike i naslovnice novina. Bila je riječ o jedinstvenom konceptu i građevini, u što smo se i sami uvjerili kada smo kampus posjetili prije nešto više od godinu i pol. Poslovna zgrada koja ima 5600 četvornih metara, zgrade tradicijske gradnje koje su zapravo hostel od 1900 kvadrata, sve sagrađeno od 4900 kubika betona, 60 tona armature, 1300 kvadrata kamenog opločenja, 3500 kvadrata keramike, 4000 kvadrata parketa, 1200 kvadrata obloga od prirodnog kamena. Našli smo tamo jednu moćnu tvrtku koja se bavi poslom u kojem sve mora savršeno funkcionirati, zatajenje na samo nekoliko sekundi nekog sustava negdje u svijetu može stajati milijune. Infobip neće stati.

Sljedeći je projekt Tech City Vodnjan kojim žele dokazati da se i iz takve sredine ovdje u Hrvatskoj može raditi dobar posao. Infobip je danas jedna od najpoželjnijih IT tvrtki o čemu svjedoči i nagrada Ernst & Young koju su dobili kao poduzetnici za 2018. godinu. O Infobipu će se u javnost još više čuti jer novi kampus je sada mjesto brojnih aktivnosti poput Music Tech Festivala, primjerice, kada je Infobip upoznala i jedna od najpoznatijih svjetskih inovatorica Michela Magaš. Tvrtka koja zapošljava više od tisuću zaposlenih gleda prema trenutku kada će se taj broj približiti dvostrukome nošen novim tehnologijama koje će zamijeniti današnje čija je osnova SMS.     

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar whack.tack
whack.tack
06:52 06.07.2019.

bravo momci...cestitke od svih nas koji cijenimo uspjeh u realnom sektoru. nadam se da vas sada nece "otkriti" neke druge institucije u hrvata kojima je zadatak namirivati uhljebe ove rastrosne drzave na nacin da sisaju krv ondje gdje je ima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije