Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Kratki tečaj mobilne fotografije: Jedno okidanje - dva kadra

Budući da jedan objektiv snima uži, a drugi širi kut, u trenutku kada 'okinemo' snimili smo i (dosad skriveno) okruženje našeg motiva
15. svibnja 2018. u 08:37 1 komentara 1834 prikaza
Tečaj fotografije
Foto: Damir Hoyka
Pogledajte galeriju 1/2

Čini se da ulazimo u doba koje će promijeniti imidž likova iz grčke mitologije. Mobilni fotoaparati više nisu jednooki Kiklopi, dobili su drugo 'oko' odnosno dodatni objektiv što donosi nove mogućnosti fotografiranja. Budući da jedan objektiv snima uži, a drugi širi kut, u trenutku kada 'okinemo' snimili smo i (dosad skriveno) okruženje našeg motiva.

Damir Hoyka SAVJETI DAMIRA HOYKE Kratki tečaj mobilne fotografije - Kako doskočiti problemu digitalnog zooma?

Gornja fotografija u našem primjeru snimljena je užim kutem, a donja - u istom trenu - širokokutno. Pretpostavljam da vam je mašta već počela raditi i smišljati situacije koje biste mogli zabilježiti tim novim alatom. Zamislite samo kakve bi sve duhovite situacije izvan kadra poznatih foto i filmskih scena na taj način bile zabilježene.

Tečaj fotografije | Autor : Damir Hoyka Foto: Damir Hoyka

Tečaj fotografije | Autor : Damir Hoyka Foto: Damir Hoyka

Kako bih vam dao ideju za odličnu zabavu, podijelit ću s vama anegdotu koja mi se dogodila kad sam se prvi put susreo s ovom opcijom. Na mom mobitelu Samsung Note8, ta opcija zove se 'Dual capture'. Važno je znati da se, kad snimate fotografije u 'Dual capture' modu, prilikom pregleda prikazuje samo ona snimljena užim kutem. Do širokokutne fotke dolazi se pritiskom još jedne tipke, pa neupućeni gledatelj niti ne zna da širi kadar postoji.

Dakle, na jednom sam druženju zamolio ekipu da mi pomognu snimiti prijateljicu tako da puhanjem stvore iluziju kako joj kosu nosi vjetar. Dobrovoljci su krenuli u akciju, naravno, misleći da su van kadra, u što su se i uvjerili kad sam im u pauzi pokazivao snimljene fotke. Zaključili smo da su uspjeli stvoriti povjetarac, ali da se za vjetar trebaju više potruditi. Zdušno pušući, uz sve smješnije grimase, napredovali su prema tituli kraljeva večeri, koju su i osvojili - kad smo poslije s ostatkom ekipe pogledali i fotke snimljene širokokutnim objektivom.

'Dual capture' na Samsung Note8 snimate ovako (pronađite odgovarajuće funkcije na vašem mobitelu):

1. Prije snimanja fotografije pritisnite opciju 'Live focus'.

2. Iznad dijela ekrana u kojem vam se prikazuje slika iz objektiva pritisnite ikonicu 'Dual capture' - dva preklopljena kvadrata (jedan je iza drugog). Uključena ikonica je žute boje.

3. Snimite fotografiju.

4. Otvorite fotografiju u pregledniku, iznad nje ćete vidjeti opcije 'Close-up' (fotografija snimljena objektivom uskog kuta) i 'Wide angle' (snimka objektivom širokog kuta)

5. Pritiskom na te tipke vidjet ćete fotografiju snimljenu objektivom širine koju ste odabrali.

6. Pritisnite ikonicu opcija (tri okomite točke u gornjem desnom uglu) i odaberite 'Save as new file' (spremi kao novu datoteku).

7. Ako kod budućih pregledavanja želite izbjeći stalna tipkanja po ishodišnoj fotografiji da biste vidjeli snimke oba objektiva, odmah napravite 'Save as new file' na obje širine fotografije.

FOTOSOFIA 13 Otvoren trinaesti 'lov' na fototalente Kratki tečaj mobilne fotografije - Dubinskom oštrinom do atraktivnije fotografije SAVJETI DAMIRA HOYKE Kratki tečaj mobilne fotografije - Dubinskom oštrinom do atraktivnije fotografije Tečaj mobilne fotografije Savjeti Damira Hoyke Kratki tečaj mobilne fotografije - prilagođavanje ISO vrijednosti
POLICIJA SVE SNIMILA
Kako se radilo u aferi Janaf: Kovačević je naručivao eskort dame, a Grgić strahovao da ga netko vidi
Gastro Zagreb
Jesen na našem stolu
Gastro sezona: Što nas dolaskom jeseni čeka na našim stolovima
  • Avatar pandarean_brewmaster
    pandarean_brewmaster:

    Ne razumijem zasto u naslovu ne pise "tecaj mobilne fotografije sa samsung note 8"? Eto, kad nabavim jedan, budem i ja napravio par clanaka.