Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stockholm

Kraj suđenja četvorki iz The Pirate Baya, presuda 26. studenoga

Pirati
Reuters
20.10.2010.
u 20:17

Optuženi se brane da nisu imali posla s materijalima pod copyrigtom, a tužitelji da su krivi jer su razmjenu olakšali.

Prizivni sud u Stockholmu završio je u petak suđenje četvorci, koje je u travnju prvostupanjski sud osudio na godinu dana zatvora i globu od otprilike 4,2 milijuna dolara. Prizivni sud odluku neće donijeti prije 26. studenoga, a mora odlučiti u škakljivom slučaju tužbe svjetskih glazbenih produkcijskih kartela kojima je prvostupanjska presuda dala za pravo te četvoricu hakera osudila zbog povrede autorskih prava svjetskih filmskih i glazbenih vedeta.

The Pirate Bay je po statistici iz 2009. godine 91. najposjećenija internetska adresa. Utemeljen je 2003. godine u Meksiku kao servis korisnicima interneta koji žele razmjenjivati datoteke. Tehnika je jednostavna: na stranicama Pirate Baya vlasnik nekog sadržaja ostavi malu datoteku (tzv. torrent) koja upućuje na izvornik stavljen u razmjenu. Sam je portal domaćin takvim datotekama - putokazima, a ujedno služi i kao njihov pretraživač. Zarađivali su minimalno od oglasa na stranicama.

Još je 2006. godine prostorije s tim poslužiteljem weba napala racija švedske policije, ali je švedsko pravosuđe ostalo praznih ruku jer na računalima nije bilo sadržaja koji bi kršili prava intelektualnoga vlasništva. Time su se i branili optuženi i prvostupanjski osuđeni osnivači Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm i financijer Carl Lundström. Ideološki oni nikada nisu odstupili od svojih stavova o važećim propisima o copyrightu te su suđenje proglasili ometanjem rada njihove organizacije Piratbyrån, iz koje je ponikla i švedska Piratska stranka.

Tužitelji su, naprotiv, tvrdili da je The Pirate Bay bitno pridonio njihovim pretrpljenim štetama zbog neprodanih nosača zvuka i slike već time što je olakšao povezivanje onih koji su digitalne sadržaje razmjenjivali.

Ključne riječi

Komentara 11

OB
-obrisani-
20:56 20.10.2010.

hehe... pravimo se ludi...

OB
-obrisani-
21:17 20.10.2010.

To su heroji

Avatar Časna seka
Časna seka
21:13 25.10.2010.

Odjenuli se po kompjuteraškoj modi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije