Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Kompjutorska igra ‘Chick Chick BOOM’ novi je svjetski hit

Autor igrice u kojoj se bore dobri i zli pilići je Ivica Aračić i njegov tim iz frankfurtske tvrtke Tons of Bits
06. studenoga 2010. u 19:33 11 komentara 7 prikaza
aracic
Foto: Stipe Puđa

Frankfurtski informatičar rođen u Hrvatskoj sveučilišnu karijeru zamijenio je programiranjem igara, a njegova prva igra stara tek sedam dana već je postala jedan od najvećih hitova WiiWarea, sustava u kojem se online kupuju igre za Nintendo konzolu. Igra “Chick Chick BOOM” za više igrača, u kojoj igrač kontrolira i brani okrugle “piliće” na svojoj polovici ekrana, a napada ih na protivnikovoj polovici, sjajno koristi prednosti Nintendova kontrolera, a maštoviti odabir dodataka čini inače jednostavnu igru posebnom i atraktivnom.

Flower Power za igračice

– Za svaku igru tipično je da igrač bira nešto s čim se može identificirati. U našem slučaju to su boja “pilića” i njihovi šeširi. Šeširi su vrlo izražajni. Ako odaberete gusarski šešir, u glavi vam se izvrti tisuću priča koje ste o gusarima čuli. A igračice obično biraju Flower Power ekipu, s cvijetom kao šeširom. Ciljali smo na šešire prepoznatljive širom svijeta, koji podrazumijevaju neku priču s kojom se može identificirati, a onda, naravno, sve upakirali u šašavom stilu crtića – kaže Ivica Aračić.

Ivica je rođen 1979. u Slavonskom Brodu, odrastao u Zadru, a 1992., sa 13 godina, otišao s roditeljima u Njemačku, gdje je završio kompjutorske studije na Tehnološkom sveučilištu u Darmstatu. S rodbinom u Hrvatskoj dopisuje se preko Facebooka i čuje preko Skypea; sjeća se kako je na svom prvom računalu, Commodore 64, u skloništu tijekom bombardiranja za Domovinskog rata, s bratom i prijateljima igrao igre, kad su imali struje. Kao najveći utjecaj spominje filmove iz djetinjstva: Alien, Predator, Ratovi zvijezda... Od igara izdvaja UFO, Mechwarrior, Master of Orion, Starcraft i druge, kojih je “bilo previše da bi ih se sjećao”. Nakon četiri godine rada na sveučilištu posvetio se svojoj najvećoj ljubavi, računalnim igrama.

– Iskreno rečeno, istraživački rad na sveučilištu nije mi potpuno odgovarao: recenzije mojih objavljenih radova uglavnom su glasile “dobro obavljen tehnički posao, ali bez znanstvenog doprinosa”, pa sam se odlučio usredotočiti na “dobar tehnički posao”.

Prvo pa muško!


On sam najviše igra NyxQuest na Wiiju, a “kad bude imao slobodnog vremena i nabavi brži PC”, volio bi se okušati u Starcraftu 2. Njegovi prijatelji Bogac Saraydin i Steve Welz su s tvrtkom “extra toxic” već imali uspjeha na tržištu Flash igara, a kad im se u tvrtki “Tons of Bits” Aračić pridružio sa svojim programerskim umijećem, stvorili su “Chick Chick BOOM” za Nintendo Wii. Sva trojica su veliki obožavatelji Nintenda, a na odabir baš tog formata, pored činjenice da je Nintendov kontroler idealan za upravljanje igrom koji su oni smislili, utjecala je i činjenica da je u pitanju najjefiniji način ulaska na distribucijsko tržište. Aračić naglašava da u Tons of Bits prate razvoj i drugih opcija, i da su im i drugi oblici internetske distribucije, poput platforme Steam za PC i Mac, ili xBox Life Arcade, također zanimljivi. Kad kreiraju igre uvijek počinju od nule, od “tabule rase”. Premda je većina elemenata u svim kompjutorskim igrama već viđena, upravo su rekombinacije istih elemenata ono što uvijek daje nešto novo.

No, sljedećem projektu posvetit će se nakon što se odmore od napornog rada na svojoj prvoj igri, koja je netom krenula u svjetsku distribuciju.

“Zabavna, jednostavna i izazovna igra, najbolja igra za više igrača u WiiWareu”, “sjajno koristi prednosti Wii konzole i igriva je kao malo koji proizvod na današnjem prezasićenom tržištu”, “lako se nauči i savršeno funkcionira; oni koji vole s prijateljima biti pred konzolom neka odmah ulože 800 Wii bodova!”, samo su neke od kritika kojima je dočekan prvi veliki programerski uradak Ivice Aračića i njegovih kolega. Mali studio iz Frankfurta ima velike planove, a na putu do osvajanja tržišta igara, Chick Chick Boom! izvrstan je prvi korak.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • Ugo Kajvez:

    Slika me podsjeća na .. \"glup, glupljij i najglupljij\" .....

  • -obrisani-:

    the biggest gay cunt which imet in my life is javier ruiz, and he works in tesco, dublin, upper baggot str, mobile 00353 877519820.

  • Ugo Kajvez:

    Domet hrvatskog intelektualnog izvoza, ... propadamo brže nego ameri ...... umjesto da se mladi umovi bave razvitkom novih tehnologija ..... domet je sada stupidnost nad stupidinim .............