Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VODIČ KROZ 2014.

Koja nas tehnološka i znanstvena dostignuća čekaju ove godine

Pebble
Foto: Pebble
1/3
01.01.2014.
u 17:39

Švicarski piloti idu na prvi solarni let oko svijeta novom verzijom Solar impulsa

TECHNO

1. Naočale Google

Tzv. nosive naprave bit će bum u 2014. Svi ti proizvodi već postoje, pitanje je tek u prihvatljivijoj cijeni i doradi. Najveću pažnju privlače naočale Google. One su, pojednostavljeno rečeno, pametni telefon koji se nosi na glavi. Pretražuju internet, snimaju, fotografiraju i sve to glasovnim naredbama. Za listanje fotografija, rukom moramo prelaziti po okviru naočala.

2. Pametni sat

Pametni sat drugi je nosivi gadget koji je lani zaokupio pažnju ljubitelja naprava. Posebice jer su u izradu krenuli i veliki poput Samsunga i Sonyja, dok je Pebble “neovisnjak” s najviše obožavatelja. Satova povezanih s pametnim telefonima do sada je prodano 500.000, dok bi u 2014. trebali dostići 5 milijuna prodanih primjeraka.

3. Narukvica

U 2014. očekuje se pravi bum narukvica povezanih s internetom i aplikacijama koje mjere uglavnom fizičke aktivnosti.

4. Phableti

Prema istraživanjima, hibridi pametnih telefona i tableta, veličine od 5 do 7 inča, sve su traženiji te bi u 2014. mogli premašiti broj prodanih tableta i postati popularniji od običnih pametnih telefona. Dovoljno veliki za surfanje i dovoljno mali za telefoniranje.

5. LTE

LTE je oznaka za mrežu najnovije generacije koja omogućava da se sve događa u stvarnom vremenu. To znači da u dnevnicima kada se novinari javljaju uživo ne bismo trebali čekati da ‘otkimaju’ glavom dva puta nakon što im je pitanje postavljeno, već da odmah odgovore na pitanje.

6. NCF plaćanje

U 2014. trebalo bi zaživjeti plaćanje mobitelom uz pomoć NFC tehnologije. Dva najjača telekom operatora u Hrvatskoj testiraju tu uslugu. Riječ je o beskontaktnom plaćanju: mobitel samo treba prisloniti uz odgovarajući NFC čitač. Pametni mobitel tako postaje novčanik.

ZNANOST, POTHVATI

1. WTC

Kompleks Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku, na mjestu Twin Towersa, srušenih u terorističkom napadu 11. rujna 2001., nastavlja se graditi i trebao bi biti useljen 2014., Neboder One WTC ili kako se radno zvao Freedom Tower najviša je zgrada zapadne hemisfere i četvrta najviša zgrada na svijetu. Ima 541 metar i 104 kata te pet katova u podzemlju.

2. Solarni let

Švicarski piloti Bertrand Piccard i André Borschbergm, nakon uspješne 72-satne simulacije, prvi solarni let oko svijeta planiraju u 2014. Putovat će novom verzijom Solar impulsa, a letjet će u pet etapa.

3. ISS

Međunarodna svemirska postaja ISS sastavlja se u Zemljinoj nižoj orbiti. Radovi su počeli 1998., a postaja je trebala biti završena do 2012., no zbog kašnjenja nekih modula, poput ruske Nauke, novi planirani završetak je lipanj 2014. Postaja bi u uporabi trebala ostati do 2028.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije