Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovisnost

Kineski tehnodiv za mobilne igre ograničit će vrijeme igranja

video igrice
Reuters/Pixsell
06.07.2017.
u 06:30

Mogu li proizvođači igara doista djeci ograničiti vrijeme igranja i time spriječiti pojavu ovisnosti

Tencent, najveća kineska “tvornica” mobilnih igara i društvenih servisa odnosno jedna od najvećih internetskih kompanija po prihodima, objavila je da će postati i društveno odgovorna na posve novi način. Naime, zbog brojnih pritisaka javnosti i države, odlučila je tehnički onemogućiti djecu da igraju igru Honour of Kings. Roditelji i učitelji žalili su se da ta igra stvara iznimnu ovisnost.

Budući da se radi o tzv. multiplayer igri, u koju je uključeno više igrača, ovisnost se, tvrde, širila poput kuge. Igra je u kategoriji tzv. fantasy role-playing igara ili igara uloga, temeljena je na kineskim povijesnim likovima i uključuje nasilje. Tencent je najavio da će igračima mlađim od 12 godina omogućiti da igru igraju sat vremena, ali ne nakon 21 sat, a onima od 12 do 18 godina dva sata dnevno.

Igru, inače, igra 200 milijuna igrača, većinom u Kini, no sve je popularnija i u svijetu. U prvih pet mjeseci u prosjeku je zarađivala 84 milijuna dolara mjesečno samo od iOS- platformi u Kini, pokazuju podaci App Annie. Više od polovice igrača ima manje od 24 godine, dok je četvrtina mlađa od 19 godina. - Nema nikakvih pravila kada se radi o mobilnim igrama, no odlučili smo biti prvi koji ćemo pokušati umanjiti roditeljske brige tako da ograničimo vrijeme igranja i na neki način prisilimo djecu da se odlogiraju - kažu u Tencentu.

Inače, Tencent ima portfelj od 200 igara te kaže da će unaprijediti roditeljsku zaštitu i omogućiti roditeljima da bolje prate djecu i njihove radnje na mobitelima, posebice kada se radi o igrama.

Hoće li ograničenje vremena igranja biti učinkovito, dvojbeno je. Želite li igrati igru, morate se registrirati pravim imenom, a svi koji to ne učine bit će tretirani kao da imaju manje od 12 godina. Naravno, obilazni putevi i dalje postoje, no vjerojatno će to neke i odagnati od igre. Južna Koreja u zakonodavstvo ima ugrađeno ograničavanje igranja u kontekstu smanjenja ovisnosti te ondje djeca od 2011. godine ne smiju igrati igre između ponoći i šest ujutro. U Japanu se igrače upozorava pop-upovima kada pretjeraju.    

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije