Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRIPTOVALUTE

Kina i Musk srušili bitcoin, ali optimisti vjeruju u oporavak

Bitcoin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
21.05.2021.
u 12:22

Cathie Wood, šefica fonda Ark Invest, jednog od većih investitora u bitcoine, i dalje je uvjerena u budućnost bitcoina. Smatra kako će ta kriptovaluta u jednom trenutku dosegnuti čak 500.000 dolara

Kriptovalute bitcoin i ether pale su u srijedu 30, odnosno za 45 posto. Činilo se to kao nastavak reakcije na objavu Elona Muska kako Tesla neće više prodavati svoje automobile za bitcoine jer energija za njihovo rudarenje dolazi iz ‘prljavih’ izvora. Transakcije bitcoina mogu potrajati nešto dulje, no to ipak nije bio pravi razlog žestokog potonuća dviju vodećih kriptovaluta.

Razlog je, treba li to uopće reći, bio u Kini. Jer, tamošnja je administracija u utorak zabranila financijskim i novčarskim institucijama korištenje kriptovaluta u svojem dnevnom poslovanju, usput upozorivši na špekuliranje u trgovini kriptovalutama.

Sa sobom povukli i dogecoin

Tako je u jednom trenutku u srijedu praktično izbrisano oko bilijun dolara tržišne kapitalizacije kriptovaluta. Rano popodne u srijedu to je tržište ukupno vrijedilo 1,8 bilijuna dolara. Upomoć je bitcoinu priskočio upravo Elon Musk te Cathie Wood, šefica Ark Investa, fonda koji je jedan od većih investitora u bitcoine. Ta je kriptovaluta završila dan na gubitku od 10,4 posto. Prije objave Elona Muska bitcoin je 14. travnja vrijedio rekordnih 64.895 dolara, da bi nakon odluke Kine pao na tek 30.066 dolara i onda se oporavio. Za neke analitičare to zapravo nije nikakvo čudo jer uobičajeno je da, kada vrijednost nečega naraste tako naglo kao što se to protekle godine dogodilo s bitcoinom, tada postoji i mogućnost da u nekom trenutku ta vrijednost i snažno padne. Otprije se zna kako su kriptovalute vrlo volatilna vrijednost. Interesantno, pao je i dogecoin koji je baš zahvaljujući Elonu Musku i narastao.

U općem padu tržišta kriptovaluta “doge” je izgubio 26 posto vrijednosti. Uz ove glavne vijesti nanizalo se i još nekoliko, poput tehnoloških poteškoća Coinbasea i Binancea, dviju glavnih platformi za trgovanje kriptovalutama, pa je sve to zajedno doprinijelo ovakvom njihanju kompletnog tržišta. Ipak, Cathie Wood i dalje je uvjerena u budućnost bitcoina. Smatra kako će ta kriptovaluta doseći čak 500.000 dolara u jednom trenutku. Puno više od ostalih ulagača koji sada ističu kako svemu doprinosi i strah od inflacije gdje nema povjerenja da bi se ona mogla izjednačiti ulaganjem u bitcoine. Izbor je, prema nekim medijima, zlato koje je kod nekih na listi prije bitcoina. Međutim, pogledamo li vijesti nekoliko tjedana prije objava Elona Muska i kineske vlade, vidjet ćemo jedan neobičan razvoj događaja vezan uz Teslu u Kini. Muskova je kompanija imala veliku dobrodošlicu u Kini koja joj je omogućila gradnju velike tvornice u Šangaju u kojoj bi se proizvodio Model 3. Prilično neuobičajeno, Tesla je sve završio prije roka te aute počeo isporučivati već u prosincu, umjesto očekivanog datuma 25. siječnja.

Kineski transfer tehnologije

Kina je odobrila i velike porezne olakšice za kupnju u Šangaju proizvedenog Modela 3, a već je do kraja 2020. Tesla je bio najprodavaniji električni automobil u Kini. A onda je Kina napravila zaokret za 180 stupnjeva. Stvar je, kako pišu zapadni mediji, u starom pravilu za zapadne kompanije koje posluju u Kini prema kojem se nakon početka njihova poslovanja, odnosno proizvodnje, mora obaviti transfer tehnologije.

Počele su čudne optužbe. Teslama je zabranjen ulazak u vojarne i postrojenja kineske vojske jer imaju – kamere. Pa je onda došlo i do bizarnog incidenta u travnju kada je jedna navodna vlasnica Tesle na salonu automobila u Šangaju skočila na krov izloženog Tesle i povikala: “Tesli ne rade kočnice!” Buknule su kineske društvene mreže, prenijeli državni mediji, prodaja Tesli je pala te je na dva tjedna obustavljena proizvodnja u Šangaju. Sve ovo u samo nekoliko tjedana iako još nema konkretnih indicija da svi ti događaji doista čine cjelinu.

Ključne riječi

Komentara 26

HR
hrvatizhrvatske
12:29 21.05.2021.

Dok vecernji objavi clanak, trziste se vec 2 put oporavilo...drzite se vi papirnatog izdanja, penzionera i sigurno prema stecaju...nisu moderna vremena za vas....

Avatar kastanjer2
kastanjer2
12:50 21.05.2021.

Kriptovalute su najveća prevara na svijetu. Ljudi daju milijune za nešto što ne vrijedi ništa. Ako si "pametan" pa kupiš neku kriptovalutu moraš naći još "pametnijeg" da mu prodaš po većoj cijeni.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
13:16 21.05.2021.

Jedna od najvećih gluposti je tzv. tržišna kapitalizacija kriptovaluta. Kod dionica tržišna kapitalizacija znači koliko vrijedi neka kompanija. Često vrlo precijenjena vrijednost, ali postoje fizičke stvari i kalkulacije po kojima se određuje što je precijenjeno a što podcijenjeno. Po čemu ćete izračunati jeli tržišna kapitalizacija precijenjena ili podcijenjena u odnosu na nešto što nema fizičku vrijednost. To što je netko "pametan" spreman dati neke novce za nešto ne znači da to nešto toliko vrijedi. Koji su parametri po kojima ćete zaključiti da je kriptovaluta danas podcijenjena pa ćete zaključiti da nekada u budućnosti treba vrijediti 500 tisuća dolara? Tako što ćete se nadati da ima još "pametnijih" od vas koji će kupiti po toj cijeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije