Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Kampanja podizanja svijesti o morskoj bioraznolikosti i utjecaju buke na morska staništa

#ugasiislušaj #switchoffandlisten, 06.08.2020. – 22.08.2020.
22. srpnja 2020. u 16:01 177 prikaza
Kampanja #ugasiislušaj
Pogledajte galeriju 1/5

Kampanja #ugasiislušaj provodi se tijekom kolovoza 2020. u Jelsi na Hvaru, pod vodstvom portugalske umjetnice Francisce Rocha Gonçalves, u suradnji s lokalnim organizacijama i inicijativama.

Iako suočeni s velikom  neizvjesnošću, tijekom pandemije COVID-19 imali smo priliku uvidjeti dobrobiti koje smanjena ljudska aktivnost ima za biljni i životinjski svijet. Može li ova spoznaja umanjiti našu nesigurnost i odgovoriti na neka pitanja koja se tiču „novog normalnog“? Može li usporavanje, utišavanje i osluškivanje postati dio nove prakse u kojoj vodimo više računa o prirodi, istovremeno doprinoseći dobrobiti zajednice? Pozivamo vas da stišamo buku koja nas okružuje i poslušamo kakvi se odgovori skrivaju u morskim dubinama.

FILE PHOTO: NASA image of a medium-sized (M2) solar flare and a coronal mass ejection (CME) erupting from the same, large active region of the sun ZNANSTVENO ISTRAŽIVANJE Sonda prvi put snimila Sunčeve 'logorske' vatre

Istraživanje Francisce Roche Gonçalves vezano je uz opsežniji projekt Ocean Soundscape Awareness, kojeg je umjetnica pokrenula 2019. godine s timom istraživača i umjetnika, s ciljem mapiranja područja iznimne bioraznolikosti i osvještavanja zajednice o njihovom značaju: „Vjerujem da je važno stvarati umjetnost koja prenosi poruku, u ovom slučaju, putem istraživanja zvučnih krajolika mora. Namjera mi je da njihovim razotkrivanjem i razvojem prakse slušanja, ojačamo emocionalnu vezu između publike i okoliša.“ Francisca Rocha Goncalves

Kampanja #ugasiislušaj sastoji se od niza edukativno-umjetničkih aktivnosti:

- Ciklus radionica slušanja i snimanja podmorja  od 6.-12.8.2020 organiziranih u suradnji s udrugom Lantina. Zbog preventivnih mjera vezanih za COVID-19, preporučujemo da se prijavljujete grupno. Optimalan broj sudionika po brodu je 5. Radionice su besplatne, broj mjesta je ograničen. Prijave na: karmen@lab852.com.

Kampanja #ugasiislušaj | Autor :

- Ciklus kreativno-edukativnih radionica za djecu od 6.-14.8.2020. u suradnji s udrugom Kružok i Veslačkim klubom Jelsa gdje će se djeca pod vodstvom umjetnika upoznati s načinima na koje zvuk može promijeniti stanje vode. Radionice su besplatne. Provode se na otvorenom. Program se odvija u sklopu projekta Tragovi otoka. Prijave na: marija@lab852.com.

- Umjetnička  instalacija / performans u javnom prostoru koji će nastati kao kulminacija aktivnosti i uključivanja publike i zajednice u proces.

Francisca Rocha Goncalves je suosnivačica umjetničkog kolektiva Openfield Creative Lab.

Više informacija
Stranice događaja
Produkcija: Lab852, u okviru projekta Magic Carpets.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske Unije, Ministarstva kulture RH, Grada Zagreba i TZ Jelsa.

Kampanja #ugasiislušaj | Autor :

Slunj: Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18
NEPOZNATA EPIZODA IZ ŽIVOTA TOME MEDVEDA
'Tog je dana u Primišlju poginuo vaš brat, srpski, i moj brat, hrvatski vojnik'
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj
IZLETI
Tri dana Zagreba i okolice za obitelj: Lovite tartufe, doznajte sve o legendarnim coprnicama i zmajevima te špiljskom nakitu