Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZUM IZ ŠKOTSKE

Kamera stvara 3D snimke s udaljenosti od jednog kilometra

3d kamera,heriot watt
Sveučilište Heriot-Watt
09.04.2013.
u 17:17

Kamera šalje infracrvene laserske zrake i računa vrijeme koje im je potrebno da se vrate

Škotski znanstvenici razvili su kameru koja može stvarati trodimenzionalne snimke visoke rezolucije s udaljenosti od jednog kilometra, i to s preciznošću od jednog milimetra. Fizičari sa sveučilišta Heriot-Watt, predvođeni profesorom Geraldom Bullerom, objašnjavaju da kamera funkcionira tako da šalje infracrvene laserske zrake prema udaljenim objektima pa, računajući vrijeme koje je zrakama potrebno da se vrate, stvara slike.

Kamera će se koristiti prije svega za detektiranje objekata kao što su vozila, a ne može prepoznati ljudsku kožu jer ona ne reflektira lasere na način na koji to čini većina drugih predmeta. Znanstvenici su uvjereni kako bi se, uz još nekoliko modifikacija, ovim sustavom mogli mjeriti i brzina te smjer kretanja objekata.

– Jasno je da će sustav morati biti manji i izdržljiviji, no vjerujemo da je lagana i potpuno prenosiva kamera moguća te da bi mogla biti proizvedena za manje od pet godina – rekao je Aengus McCarthy sa sveučilišta Heriot-Watt.

>> VIDEO Okviri za registracije koji vas štite od radara i kamera

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije